Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Άρθρο του Στρατή Παπαμανουσάκη

Αν επρόκειτο για μια οικονομική χρεωκοπία, όσο οδυνηρή κι αν ήταν για τον ελληνικό λαό, ή ακόμη και για μια ελληνική μόνο χρεωκοπία, όσο δυσάρεστη κι αν φαινόταν στους ευρωπαίους, πάντως θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί μέσα στα οικονομικά της όρια. Με σκληρά μέτρα, με ξένη βοήθεια, με μια προοπτική ανόρθωσης
Ο περιορισμός του προβλήματος σε στενά ελληνικά και οικονομικά πλαίσια πάντως, θα βόλευε πολύ και τους οικονομολόγους και τους πολιτικούς, και τους κεφαλαιούχους και τους καταναλωτές, και το λαό και την ηγεσία του. Θα μπορούσαν όλοι να προβάλλουν άλλοθι, προτάσεις και λύσεις, χωρίς να θίγεται κανείς η έστω χωρίς να στερείται την ελπίδα της αποκατάστασης των πραγμάτων, της συνέχειας της αμεριμνησίας και της καταναλωτικής ευμάρειας.

Στις αρχές του 21ου αιώνα της Ιστορίας μας όμως, είμαστε κατάφορτοι από ιστορικές εμπειρίες. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η πορεία των πολιτισμών αναδεικνύει τη μεταβολή της μορφής, της τεχνικής δηλαδή αποτύπωσης της πάλης του ανθρώπου προς το περιβάλλον, αλλά και προς τον συνάνθρωπό του. Αφήνει όμως σχεδόν αναλλοίωτη την ουσία των ανθρώπινων επιδιώξεων, την εσώτερη ψυχή της κοινωνίας. Το ανθρώπινο είδος παραμένει διχασμένο ανάμεσα στο καλό και το κακό, ανάμεσα στον εγωισμό και την αλληλεγγύη, ανάμεσα στην μετριοπάθεια και την κατάχρηση. Μάταια προσπαθεί να συνθέσει από τις αντιθέσεις του την ατομική ευημερία ή την γενική ευτυχία. Γιατί ακριβώς η ευημερία που επιδιώκει είναι διαφορετική από την ευδαιμονία που επιθυμεί.

Όλοι πιστεύουν ότι αλλάζοντας εξωτερικά τον κόσμο θα αλλάξουν τη ζωή τους, ενώ στην πραγματικότητα ο κόσμος θ’ αλλάξει μόνο με την εσωτερική αλλαγή της ζωής καθενός. Η τελείωση δεν μπορεί να εννοηθεί χωρίς κάθαρση, η τραγωδία δεν μπορεί να τελειώσει χωρίς φόβο και έλεος, η ανάσταση δεν μπορεί να έρθει παρά μετά το θάνατο.

Ας μη βιαστούμε όμως να καταλήξομε στο συμπέρασμα ότι η ιστορία μας συντελείται μάλλον με μια κυκλική αλληλοδιαδοχή ακμής και παρακμής, παρά με μια ευθύγραμμη προοδευτική πορεία προς το καλύτερο.
Άλλοτε η οικονομία και η πολιτική αποτελούσαν μέρος της φιλοσοφίας. Η δημοκρατία ήταν πολίτευμα ελεύθερων πολιτών προσανατολισμένων σ’ ένα ηθικό τέλος στα αρμονικά όρια της ελληνικής πόλης. Αργότερα, η οικουμενικότητα του χριστιανισμού μπορούσε να συνέχει τους λαούς με την ορθόδοξη πίστη, με το όραμα ενός παραδείσου της αγιότητας, με τη μυστική ένωση της ανθρώπινης και της θείας φύσης. Μέχρις εδώ η αρμονία ανθρώπου και φύσης, έθνους και αυτοκρατορίας, θεσμών και ηθών, μπορεί να παραβιαζόταν, αλλά πάντως δεν κατεδαφιζόταν. Αλλά η νεωτερικότητα άλλαξε το σκηνικό του κόσμου με την έννοια και την πρακτική της συνεχούς προόδου, της συνεχούς ανάπτυξης, της απεριόριστης ποσοτικής και οικονομικής συσσώρευσης. Από αυτή την κοινή αφετηρία καπιταλισμός και σοσιαλισμός, στις πρακτικές μορφές τους, οδήγησαν τον κόσμο κατά τους δυο τελευταίους αιώνες της ιστορίας στα σημερινά αδιέξοδα.

Ο νεώτερος σοσιαλισμός, παραμερίζοντας θεούς, άρχοντες και βασιλιάδες, άνοιξε τη σκηνή της ιστορίας για ένα φωτεινό μέλλον της ειρήνης, της ισότητας και της ελευθερίας. Ωστόσο η ιστορία δεν θα μπορούσε να σταματήσει εκεί. Η διαλεκτική, έστω και αντεστραμμένη, αντιπαρατάσσει τη θέση και την άρνηση, το ένα ακολουθείται από τα πολλά και η ενότητα προϋποθέτει την αλλοτρίωση. Η φεουδαρχία έχει πίσω της τις διαμάχες κυρίων και δούλων της αρχαίας κοινωνίας, ο καπιταλισμός ξεπέρασε τις συγκρούσεις φεουδαρχών και δουλοπαροίκων του μεσαίωνα και ο κομμουνισμός προέρχεται από την πάλη αστών και προλεταρίων της νεώτερης εποχής. Είναι προφανές, σύμφωνα μ’ αυτή την αντίληψη, ότι η μεταβιομηχανική κοινωνία, η παγκοσμιοποίηση και ο πολυπολιτισμός θα ακολουθηθεί από έναν νέο σοσιαλισμό, με άγνωστα ακόμα χαρακτηριστικά. Προς το παρόν όμως ο φονταμετανταλισμός, η λεγόμενη τρομοκρατία, τα κινήματα της οικολογίας και η αντιπαγκοσμιοποίηση, τοποθετούνται αντιθετικά προς την αμερικανική επικυριαρχία του πλανήτη μας. Ο κόσμος αναζητά νέες συνθέσεις, που μόνο η φιλοσοφημένη σκέψη και πράξη μπορεί να προσδιορίσει. Αντ’ αυτών έρχεται η οικονομική ύφεση, η εσωστρέφεια, η καταστροφολογία.

Σε πείσμα των παγκόσμιων αλλαγών, στο κέντρο μιας αέναης διεθνούς κινητικότητας, η Ελλάδα του σήμερα φαίνεται να παραμένει σταθερή στην ακινησία της, στον συντηρητισμό και στις ψευδαισθήσεις της. Χωρίς ουσιαστικό δεσμό με το παρελθόν και χωρίς όραμα για το μέλλον, μήτε ακολουθώντας την παράδοση, μήτε προσβλέποντας προς την νεωτερικότητα, μετέωρη στο μεταίχμιο του παλιού και του καινούριου. Τυπικό παράδειγμα μιας περιφερειακής οικονομίας, που μετά από ανέξοδες πρακτικές «ανάπτυξης», βλέπει τρομαγμένη το επερχόμενο τέλος του εφησυχασμού, των πολιτικάντικων ψευδολογιών, και της απαθούς καταναλωτικότητας.

Ωστόσο η Ελλάδα, βασική πολιτιστική συνισταμένη της Ευρώπης, θα μπορούσε να προβάλει ακριβώς αυτή της την ιδιότητα, την κλασική και τη χριστιανική κληρονομία της, την έννοια του μέτρου και της αρμονίας, τις πρακτικές της ποιοτικής και της φυσικής ζωής, πέρα από την ασυμμετρία, την αλαζονεία, την αποξένωση του σύγχρονου κόσμου. Να στηριχθεί στις ανεξάντλητες αρχές του ανθρωπισμού, της ιστορίας, της συναλληλίας, που έχει εφαρμόσει πολλές φορές σε όλες τις περιόδους της ιστορίας της, αρχαίας, μεσαιωνικής και νεώτερης. Κανένα έθνος, καμιά κοινωνία, κανένας λαός δεν πτωχεύει οικονομικά, αν πρώτα δεν έχει πτωχεύσει ηθικά, πολιτικά, πνευματικά. Και αντίστροφα, κάθε οικονομική ανάκαμψη προϋποθέτει, πέρα από τα οικονομικά μέτρα, μια γενικότερη κινητοποίηση, μια συνολική επιστράτευση, ένα συναγερμό συνειδήσεων και βουλήσεων προς μια νέα προσπάθεια. Κατά συνέπεια η αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων δεν είναι μόνο θέμα του υπουργού των οικονομικών, της κυβέρνησης, των πολιτικών, αλλά θέμα ολόκληρου του ελληνικού λαού, όλων των σκεπτόμενων ανθρώπων, ολόκληρης της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Υπάρχει ακόμη καιρός να μετατραπεί η κρίση σε εγρήγορση, η οικονομία σε γενικότερη πολιτική, η οικονομική ανάπτυξη σε ανθρώπινη αρμονική δράση. Η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δεν κινδυνεύει τόσο από χρεωκοπία της οικονομίας, όσο από χρεωκοπία των ιδεών και των και των πρακτικών της.

ΑΡΘΡΑ

ΜΕΛΕΤΕΣ

ΒΙΒΛΙΑ

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ





ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

  ΣΤΡΑΤΗ ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗ

 (1971 - 2022)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΧΑΝΙΑ 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕΧΡΙ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

 

 

MichelangeloΗ Δημιουργία του ΑδάμISIICappella Sistina, Βατικανό, Ρώμη.

 

 

 

 

 

 

 

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ  

ΣΤΡΑΤΗ ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗ

  (1971-2022)

 

 

 

Α΄ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Α.1.        Δ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ - Ε. ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗ / ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΕΙ / Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ / ΚΙΝΗΣΗ / ΧΑΝΙΑ / ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1974

               Σχ. 33,5Χ21,5, σελ. 22 (20+2χ.α.), πολυγραφημένο. Τα κεφάλαια Α΄, Β΄, Δ΄, γραμένα από το Σ.Π. και τα Γ΄, Ε΄, σε συνεργασία με το Δ. Γ.

 

Α.2.        ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ / “Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ” / Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ / ΧΑΝΙΑ / ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1975.   

               Σχ. 20,5Χ14, σελ. 16 (14+2λ.) Στις σελ. 5-6, “Ο Χρυσόστομος για την έκθεση”. Εισαγωγικό κείμενο για την έκθεση Κρητικού Τύπου που οργάνωσε ο σύλλογος, ανυπόγραφο, γραμμένο από τον Σ. Π. Δύο φωτοτυπίες των πρώτων κρητικών εφημερίδων. Στο τέλος η υπογραφή Ε. ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ.

 

Α.3.        ΣΤΡΑΤΗΣ Γ. ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ / ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΞΥΠΝΗΜΑ / ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ / ΑΘΗΝΑ 1977

Σχ. 16,5Χ12, σελ. 60 (52+4χ.α.+4λ.) Στο εξώφυλλο φωτογραφία λαϊκής συγκέντρωσης στα Χανιά του 1900.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Α.3.α.     Περιοδ. Αθην. ΑΝΤΙ, τ. 104, 29/7/1978. Το Ε΄ κεφάλ.

Α.3.β.     Εφημ. Χανίων ΑΛΗΘΕΙΑ,  φ. 217, 18/5/1979. Το Δ΄κεφ.

ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

Α.3.1.     Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 2921, 30/6/1977. (Επαινετική αναγγελία).

Α.3.2.     Εφημ. Χαν. ΑΛΗΘΕΙΑ, φ. 120, 30/6/1977. (Επαινετική αναγγελία).

Α.3.3.     Περιοδ. Αθην. ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ, τ. 219, Ιούν. 1977. (Αναγγελία).

Α.3.4.     Εφημ. Ηρακλ. ΑΛΗΘΕΙΑ, φ. 106, 4/7/1977. (Αναγγελία).

Α.3.5.     Οι πρώτοι εργατικοί αγώνες στα Χανιά,  Εφημ. Χαν. ΑΛΗΘΕΙΑ, φ. 121, 7/7/1977.   (Επαινετική κριτική).

Α.3.6.     Ανδρέας Σταυρουλάκης, Εφημ. Ρεθύμ. ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ, φ. 9444, 12/7/1977. (Εγκωμιαστική κριτική).

Α.3.7.     Β. Χατζηαγγελής, Εφημ. Χαν. ΑΛΗΘΕΙΑ, φ. 122, 14/7/1977. (Εγκωμιαστική κριτική).

Α.3.8.     Μιχ. Πολυχρονάκης, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 2934, 15/7/1977. (Εγκωμιαστική κριτική).

Α.3.9.     Περιοδ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, τ. 26, 27, Ιούνης -  Ιούλης 1977. (Επαινετική αναγγελία).

 

Α.3.10.   Ζερμαίν Μαμαλάκη, Περιοδ. Αθην. Η ΚΡΗΤΗ, τ. 44 - 45, Ιούλιος - Αύγουστος 1977, σελ. 58. (Επαινετική κριτική).

Α.3.11.   Σήφης Χιωτάκης, Εφημ. Χαν. ΑΛΗΘΕΙΑ, φ. 131, 15/9/1977, και Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1987, 16/9/1977. (Επαινετική παρουσίαση).

Α.3.12.   Εφημ. Αθην. ΑΥΓΗ, φ. 16/9/1977, (Επαινετική παρουσιάση).

Α.3.13.   Εφημ. Αθην. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ, φ. 30, Ιούνιος 1978. (Επαινετική αναγγελία).

Α.3.14.   Περιοδ. Αθην. ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, ΝΒ΄, τομ. 103, τ. 1223, 15/6/1978/( Αναγγελία).

Α.3.15.   Εφημ. Καϊρου ΦΩΣ, φ. 205, 23/8/1978 (Επαινετική βιβλιοπαρουσίαση).

Α.3.16.   Περιοδ. Αθην. ΚΡΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, φ. 9, Άνοιξη 1979. (Επαινετική κριτική).

Α.3.17.   Δημοσθένης Ζαδές, Περιοδ. Αθην. ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ, τ. 256 - 257, Ιούλιος - Αύγουστος 1980, σελ. 309. (Επαινετική κριτική).

 

Α.4.        ΣΤΡΑΤΗΣ Γ. ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ / Η ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ / ΚΑΛΒΟΣ / ΑΘΗΝΑ / 1979

Σχ. 20,5Χ13,5, σελ. 244 (229+3χ.α.+3λ.+9φωτ.) Στη σελ. 3, Κανόνες απλοποιήσεως στη γραφή. Στη σελ. 6, βιογραφικό του Σ.Π. Στη σελ. 229, Μικρό Γλωσσάρι. Στη 9 σελ., φωτογραφίες εκτός κειμένου. Στο εξώφυλλο σχεδίασμα του Α. Δρουδάκη για το Ακρωτήρι του 1897.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Α.4.α.     Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, σε δώδεκα συνέχειες από φ. 336, 12/5/1979, μέχρι φ. 347, 25/7/1979. Το κεφ. ΙΒ,΄ Η σύγχρονη Ξενοκρατία.

              ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

Α.4.1.     Η Ξενοκρατία στην Κρήτη, Ένα βιβλίο του Δικηγόρου Στρατή Παπαμανουσάκη, που πρέπει να μελετήσουν όλοι οι κρητικοί, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 329, 4/5/1979 (Επαινετική παρουσίαση και αναδημοσίευση προλόγου).

Α.4.2.     Εφημ. Χαν. ΑΛΗΘΕΙΑ, φ. 215, 4/5/1979. (Επαινετική κριτική).

Α.4.3.     Γ. Καλογεράκης, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 3488 17/5/1979 (Εγκωμιαστική κριτική).

Α.4.4.     Μιά ελπιδοφόρα δυναμική φωνή, Εφημ. Ηρακλ. ΑΛΗΘΕΙΑ φ. 244, 21/5/1979. (Εγκωμιαστική βιβλιοπαρουσίαση).

Α.4.5.     Α. Σ. Σταυρουλάκης, Εφημ. Ρεθύμνου ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ, φ. 9997, 22/5/1979. (Εγκωμιαστική κριτική).

Α.4.6.     Εφημ. Αθην. ΤΟ ΒΗΜΑ, φ. 10404, 15/6/1979. (Βιβλιοπαρουσίαση).

Α.4.7.     Γεωργ. Δ. Καψωμένος, Ποίηση και δράση, Οι αγγελιαφόροι του λαού, Εφημ. Χανίων ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 3613, 14/10/1979. (Επαινετική αναφορά).

 

Α.5.        ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ / “Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ” / ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ / ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΕΞΕΛΙΞΗ / ΑΘΗΝΑ (1979)

              Σχ. 21Χ13, σελ. 60 (56+2χ.α.+2λ.) Στη σελ. 5 Σημείωμα του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ. Στις σελ. 7, 8, Προσφώνηση Αντώνη Πετρουλάκη, Προέδρου του συλλόγου για την ομιλία του Σ. Π. (Έκδοση ομιλίας, που έγινε στις 7/4/1979).

              ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Α.5.α.     Περιοδ. Αθην. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΕΩΡΗΣΗ, τ. 6, Μάϊος - Ιούνιος 1981, σ. 60. Αναδημοσιεύεται το τελευταίο μερος με τίτλο, “Το Κρητικό Δίκαιο στο διάβα της νεώτερης Ιστορίας. Αναφορά στη σημασία προώθησης της Ελλάδας της Περιφέρειας”.

              ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

Α.5.1.     Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 310, 10/4/1979. Πρωτοσέλ. δίστηλο. (Επαινετικό δημοσίευμα για την ομιλία του Σ. Π.)

Α.5.2.     Περιοδ. Αθην. ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, ΝΔ΄, τ. 1277, 15/9/1980. (Αναγγελία).

Α.5.3.     Νίκος Ψιλάκης, Εφημ. Ηρακλ. ΑΛΗΘΕΙΑ, φ. 283, 22/9/1980. (Εγκωμιαστική κριτική).

 

Α.5.4.     Εφημ. Αθην. ΒΡΑΔΥΝΗ, φ.  23/9/1980. (Αναγγελία).

Α.5.5.     Άγγελος Φουριώτης, Εφημ. Αθην. ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, φ.  25/9/1980. (Βιβλιοπαρουσίαση).

Α.5.6.     Περιοδ. Αθην. ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ, τ. 258 - 259, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 1980. (Αναγγελία).

Α.5.7.     Περιοδ. Αθην. ΑΝΤΙ, τ. 162, 10/10/1980. (Βιβλιοπαρουσίαση).

Α.5.8.     Δημοσθένης Ζαδές, Βιβλία και συγγραφείς, Στρ. Παπαμανουσάκης, “Το Κρητικό Δίκαιο στην ιστορική του εξέλιξη” (Μελέτη), Εφημ. Μεσσηνίας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ,  φ. 47, 15/6/1987.

 

Α.6.        ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ / Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ / ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ / ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ / ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ / ΧΑΝΙΑ 1981

              Σχ. 13,5Χ19,5 σελ. 116 (110+2λ.+4εξώφ.) Στη σελ. 4, Έργα του ίδιου. Στη σελ. 5 η αφιέρωση: Στη μνήμη του πατέρα μου Γεωργίου Στ. Παπαμανουσάκη.

              ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Α.6.α.     Η ποινική Δικαιοσύνη στα πρώτα χρόνια της τουρκοκρατίας στην Κρήτη, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, σε 40 συνέχειες, από φ. 3827, 2/7/1980 μέχρι φ. 3866, 17/8/1980.

              ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

Α.6.1.     Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ.4258,   4/12/1981. (Αναγγελία).

Α.6.2.     Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ, φ. 126, 3/12/1981. (Επαινετική κριτική).

Α.6.3.     Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 1105, 3/12/81. (Παρουσίαση).

Α.6.4.     Βαγ. Χατζηαγγελής, Εφημ. Χαν. ΑΛΗΘΕΙΑ, φ. 364, 28/1/1982 και ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 31/1/1982. (Εγκωμιαστική Κριτική).

Α.6.5.     Ηρ. Χρ. Παπαδήμου, Εφ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 4326, 27/2/1982. (Εγκωμιαστική Κριτική).

Α.6.6.     Ιγν. Χατζηνικολάου, Εφ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 4330, 3/3/1982. (Εγκωμιαστική Κριτική).

Α.6.7.     Μιχ. Πολυχρονάκης, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 4343, 20/3/1982. (Εγκωμιαστική Κριτική).

Α.6.8.     Α.Δ.Π. (Αθ. Παπανδρόπουλος), ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, φ. 21 (1464), 27/5/1982, σελ. 35. (Επαινετική Κριτική).

Α.6.9.     Τό Δίκαιο τότε. . . ., Περιοδ. Ηρακλ. ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ, φ. 6 (17) Ιούνης 1982. Επαινετική κριτική και παράθεση αποσπάσματος.

Α.6.10.   Γεώργ. Δ. Καψωμένος, Αξίες του τόπου, Στρατής Παπαμανουσάκης, Μιά θεώρηση του συγγραφικού του έργου,  Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ, φ. 289, 19/6/1982.

Α.6.11.   Πην. Ντουντουλάκη, Για το ερευνητικό έργο του Στρατή Παπαμανουσάκη, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 4450, 29/7/1982.

Α.6.12.   Γιάννης Δημηλάς, Κριτική βιβλίου, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 4776,  1/9/1983.

Α.6.13.   Κώστας Γ. Τσικνάκης, Βιβλιοκρισία, Περιοδ. Αγίου Νικολάου ΑΜΑΛΘΕΙΑ, τ. 54-55,  Ιαν. - Ιούν. 1983. (Επαινετική Κριτική).

 

Α.7.        ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ / ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ / ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ / ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΝΙΩΝ / 1884-1984 / ΧΑΝΙΑ - ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1984

              Σχ. 24Χ17, σελ. 132 (104+24 παράρτ. +4 εξώφ). Με εξώφυλλο παλιά φωτογραφία του Δικαστικού Μεγάρου Χανίων και εσώφυλλο με σφραγίδα του Δ.Σ.Χ. Στις σελ. 11-14 η Προσφώνηση του Προέδρου Δ.Σ.Χ. Αν. Γκαζή. Ευρετήριο ονομάτων δικηγόρων Χανίων. Παράρτημα εικόνων Ελευθ. Βενιζέλου και Προέδρων Δ.Σ.Χ.)

              ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

Α.7.1.     Με επιτυχία γιόρτασε ο Δ.Σ. Χανίων τα 100 του χρόνια, Εφημ. Χαν. ΑΛΗΘΕΙΑ, φ. 18/10/1984. (Επαινετική αναφορά στην ομιλία του Στρ. Παπαμανουσάκη, που αποτέλεσε τη βάση του βιβλίου).

 

Α.7.2.     Γιάν. Μουγογιάννης, Από τον κόσμο του βιβλίου, Εφημ. Βόλου ΘΕΣΣΑΛΙΑ, φ. 16/6/1985. (Εγκωμιαστική παρουσίαση).

Α.7.3.     Έκδοση του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ, φ. 18/6/1985. (Παρουσίαση).

Α.7.4.     Βιβλία που λάβαμε, Περιοδ. Αθην. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ, τ. 24, Ιούλ. - Αύγ. 1985. (Αναγγελία).

Α.7.5.     Τα νέα βιβλία, Περιοδ. Αθην. ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, τ. 1394, 1/8/1985. (Αναγγελία).

Α.7.6.     Βιβλιογραφικό δελτίο, Περιοδ. Αθην. ΔΙΑΒΑΖΩ, τ. 125, 28/8/1985. (Αναγγελία).

Α.7.7.     Εκδόσεις, Περιοδ. Αθην. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, τ. 36 (1635), 5/9/1985. (Αναγγελία).

Α.7.8.     Περιοδ. Αθην. ΔΑΥΛΟΣ, τ. 46, Οκτώβρ. 1985. (Επαινετική κριτική).

Α.7.9.     Γεωργ. Κοτσολάκης, Κρητική Βιβλιογραφία, Αθήνα 1986, 144, 225.

 

Α.8.        ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ / ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ / ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΑ 1908 / ΚΑΙ Ο ΕΜΜ. ΞΗΡΑΣ / ΧΑΝΙΑ 1985

              Σχ. 24Χ17, σελ. 148 (144 + 4 εξώφ.) Με εξώφυλλο σύνθεση απο έντυπα της εποχής. Σελ. 5, ψευδώνυμο, Μανώλης Πολίτης. Σελ. 9-16. “Αντί για Πρόλογο στην έκδοση. Κριτική μιας “κρίσης”. Πρόλογος - Εισαγωγή - Σημειώσεις - Πηγές και Βιβλιογραφία - Ευρετήρια θεμάτων, Ονομάτων και Τόπων.

              ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Α.8.α.     Ιστορικές μελέτες, Το ενωτικό κίνημα της Κρήτης στα 1908 και ο Εμμ. Ξηράς, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ, σε 5 συνέχειες από φ. 72, 30/9/81 μέχρι φ. 76, 4/10/81. Δημοσιεύεται ο Πρόλογος και η Εισαγωγή.

ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

Α.8.1.     Στρατής Παπαμανουσάκης, Κριτική μιας “κρίσεως”, Ο υποκειμενισμός στην Ιστορία ή τα αποκαλυπτήρια της πνευματικής συντήρησης, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, σε πέντε συνέχειες από  φ. 1044, 20-9-1981, μέχρι φ. 1048, 25/9/1981. (Σχετικά με την κρίση της Επιτροπής του διαγωνισμού για τη μελέτη περί Ξηρά).

Α.8.2.     Απορίες και ερωτηματικά, Ο διαγωνισμός για την Ένωση, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 1020, 23/8/1981.

Α.8.3.     Σχόλια και παρατηρήσεις, Ο διαγωνισμός για την Ένωση, Εφημ. Χαν.  ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 1033, 8/9/1981.

Α.8.4.     Διογένης, Αμφιβολίες και ερωτηματικά γύρω από το διαγωνισμό μελέτης για το Βενιζέλο, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ, φ. 55, 10/9/1981.

Α.8.5.     Α.Α. Σηφαλάκης, Επιστολές, Να δοθούν εξηγήσεις, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 1038, 13/9/1981.

Α.8.6.     Δημήτρης Αετουδάκης, Νέα Βιβλία, Εφημ. Αθηνών ΚΡΗΤΙΚΑ ΝΕΑ,  φ. 7/7/1986. (Επαινετική παρουσίαση).

Α.8.7.     Γιάννης Δημηλάς, Το χρονικό του βιβλίου, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ.5640, 10-7-1986. (Επαινετική κριτική).

Α.8.8.     Νίκος Νιουράκης, Βιβλιοπαρουσίαση, Εφημ. Ρεθύμν. ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 7/1987 (Επαινετική κριτική).

Α.8.9.     Αρτεμησία Χαριτάκη - Καψωμένου, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 5643, 12/7/1986. (Ενθουσιώδης κριτική).

Α.8.10.   Γιάννης Π. Μαυρακάκης, Εκδόσεις, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ.5651, 22/7/1986. (Αναλυτική, επαινετική κριτική).

Α.8.11.   Ιγνάτιος Χατζηνικολάου, Εκλεκτές Εκδόσεις, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 5653, 24/7/1986 και Εφημ. Αθηνών ΚΡΗΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 191, 10/9/1986 (Επαινετική κριτική).

 

 

Α.8.12.   Κ. Χρυσουλάκη - Πάτερου, Εκλεκτές Εκδόσεις, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 5657, 29/7/1986. (Ενθουσιώδης κριτική).

Α.8.13.   Γ. Κουμής, Κριτική του Βιβλίου, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ, φ. 25/9/1986. (Επαινετική κριτική).

Α.8.14.   Περιοδ. Αθην. ΑΝΤΙ, τ. 322, 18/7/1986. (Παρουσίαση).

Α.8.15.   Περιοδ. Αθην. ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, τ. 1417, 15/7/1986 (Αναφορά).

Α.8.16.   Περιοδ. Αθην. ΙΧΝΕΥΤΗΣ, τ. 14, Οκτώβρ. 1986. (Παρουσίαση).

Α.8.17.   Περιοδ. Αθην. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, φ. 36 (1687), 4/9/1986. (Αναγγελία).

Α.8.18.   Εφημ. Αθην. ΤΑ ΣΦΑΚΙΑ, φ. 56, Χριστούγεννα 1989. (Επαινετική παρουσίαση).

Α.8.19.   Περιοδ. Αθην. ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ, τ.        1986. (Επαινετική κριτική).

 

Α.9.        ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ/ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ/ 1972-2002/ ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ 2003. Σχ. 24Χ17, σελ. 316 (307+4 εξώφ. +5 λευκ.) Με βιογραφικό στα πτερύγια εξωφύλλου. Πρόλογος - Πολιτικά Άρθρα - Δημοτική Πολιτική - Πολιτική και Νομικά - Διεθνής Πολιτική.

              ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

Α.9.1.     Μανούσος Δασκαλάκης, Νέα Βιβλία, Εφημ. Χαν. “ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”, “ΑΓΩΝΑΣ” φ. 3/5/2003.

Α.9.2.  Ιγνάτιος Χατζηνικολάου, Εκλεκτές Εκδόσεις, Εφημ. Χαν. “ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”, φ. 19/6/2003.

             

Α.10.      ΕΠΙΤΟΜΗ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ / ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ / ΤΑΛΩΣ Β΄(1990) 

              Σελ. 1-502. Τριακόσιες αποφάσεις δικαστηρίων Κρήτης, με προλεγόμενα, ευρετήρια και περίληψη στα αγγλικά.

 

Α.11.      ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΞ /ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ /ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ / Ι ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ, (1869-1868), ΤΑΛΩΣ Γ΄ (1991-1993), σελ. 1-445. ΙΙ ΗΜΙΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (1868-1898), ΤΑΛΩΣ Δ΄(1994), σελ. 1-731. ΙΙΙ ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ (1898-1912), ΤΑΛΩΣ Ε΄ (1995), σελ. 1-1235, ΤΑΛΩΣ ΣΤ΄(1996), σελ. 1-2160, IV ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (1913-1995), ΤΑΛΩΣ Ζ΄(1997-1999), σελ. 1-1742, V ΚΩΔΙΚΑΣ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΑΛΩΣ ΙΘ΄ (2011), σελ. 1-384.

              ΚΡΙΣΕΙΣ – ΣΧΟΛΙΑ

Α.11.1    Περιοδ. Αθην. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ 69 (Δεκ. 1998), 108, 70(Μάρτ. 1999), 107.

Α.11.2.   Πάρις Κελαϊδής, Κρητικοί Κώδικες του Ινστιτούτου Κρητικού Δικαίου, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 28/1/2001, Εφημ. Αθην. ΤΑ ΣΦΑΚΙΑ φ. Ιαν. 20001. (Εγκωμιαστική παρουσίαση).

 

Α.12.      ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ/ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ/ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΤΡΑΤΗ ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗ/ ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΑΛΩΣ Ι’ (2002), σελ. 1-575 (βλ. και ΙΑ.13).

              ΚΡΙΣΕΙΣ – ΣΧΟΛΙΑ

Α.12.1    1. Γ. Μουγογιάννης, Εφημ. Βουλής ΘΕΣΣΑΛΙΑ.

              2. Π.Σ.Κ. Αρχαίο Κρητικό Δίκαιο, Εφημ. Αθην. ΤΑ ΣΦΑΚΙΑ φ. Αυγ. 2004.

              3. Δ. Κακαβελάκη, Με την ευθύνη του Πνεύματος, Πανδέκτης Αρχαίου Κρητικού Δικαίου, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ φ. 28/2/05, εγκωμιαστική παρουσίαση.

              4. Ένα θέμα – Ένα μήνυμα, Το Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου, Στις αφανείς πλευρές του Κρητικού πολιτισμού, Μηνιαία έκδοση Χανίων ΜΗΝΥΜΑ φ. 39 (Μάιος 2005).

 

Α.13.      ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ / ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΤΑΛΩΣ ΙΒ΄ (2004), σελ. 1-572.

              ΚΡΙΣΕΙΣ – ΣΧΟΛΙΑ

 

 

Α.13.1    1. Σταμάτης Αποστολάκης, Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας, ΤΑΛΩΣ ΙΒ΄ (2004), Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ φ. 7/10/2005.

              2. Πάρις Κελαϊδής, Νέα βιβλία Σφακιανών, Εφημ. Αθην. ΤΑ ΣΦΑΚΙΑ φ. 118/Σεπ.-Νοεμ. 2006.

 

Α.14.      ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ/ Ο ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥ. ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΤΑΛΩΣ ΙΖ΄ (2009).

              ΚΡΙΣΕΙΣ – ΣΧΟΛΙΑ

Α.14.1    1. Ιγνάτιος Χατζηνικολάου.

 

Α.16.      ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Π. ΜΑΝΟΥΣΑΚΙΣ (ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ)/ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΙΩΝΑ/ ΧΑΝΙΑ 2008. Hλεκτρονική δημοσίευση Easy Writer http://www.easywriter.gr/, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ, σε συνέχειες  από 17/9/19 -3/4/21.

 

Α.15.      ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Π. ΜΑΝΟΥΣΑΚΙΣ (ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ)/ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗΣ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ/ ΧΑΝΙΑ 2012. Hλεκτρονική δημοσίευση Easy Writer http://www.easywriter.gr/.

 

Α.17.      ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Π. ΜΑΝΟΥΣΑΚΙΣ (ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ)/ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ/ ΧΑΝΙΑ 2009. Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ, σε συνέχειες από 17/9/19 -3/4/21.

 

A.18.   ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Π. ΜΑΝΟΥΣΑΚΙΣ (ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ)/ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ/ ΧΑΝΙΑ 2019. Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ, σε συνέχειες από 20/10/21 -23/2/22.

 

 

 

 

 

 

Β΄ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

 

Β.1.        Με την εκατονταετηρίδα, Το Κρητικόν Δίκαιον κατά την 150ετίαν 1821-1971, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, σε 33 συνέχειες, από φ. 1205, 23/11/1971 μέχρι φ. 1237, 31/12/1971.

 

Β.2.        Ιστορικά σημειώματα, Το αρχαίο Κρητικό Δίκαιο, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, σε 27 συνέχειες, από φ. 1360, 27/5/1972 μέχρι φ. 1237, 31/12/1972.

 

Β.3.        Ιστορικά σημειώματα, Η νομοθεσία της Γόρτυνος, Εφημ. Χαν.  ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, σε 11 συνέχειες, από φ. 1451, 12/9/1972, μέχρι φ. 1461, 23/9/1972.

 

Β.4.        Ιστορικά σημειώματα, Το Ρωμαϊκό Δίκαιο στην Κρήτη, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, σε 9 συνέχειες από φ. 1523, 5/12/1972 μέχρι φ. 1531, 2/2/1972.

 

Β.5.        Το Κρητικό Δίκαιο, Η Αραβοκρατία στην Κρήτη, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ,  φ. 1571, 2/2/1973.

 

Β.6.        Ιστορικά σημειώματα, Οι γενοβέζοι στην Κρήτη, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, σε 3 συνέχειες, από φ. 1592, 27/2/1973 μέχρι φ. 1594,  1/3/1973.

 

Β.7.        Το κράτος του Μίνωα, Αφιέρωμα του Συλλόγου Κρητών Μόντρεαλ στους κρήτες διανοούμενους, Σύλλογος Κρητών Μόντρεαλ 1972-1973, Μόντρεαλ 1973, σελ. 32-35. Με φωτογραφία και βιογραφικό σημείωμα του Σ. Π.

 

Β.8.        Ιστορία και Δίκαιο, Το Κρητικό Δίκαιο της Βενετοκρατίας, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, σε 9 συνέχειες, από φ. 2003, 3/7/1974 μέχρι φ. 2011, 12/7/1974.

 

Β.9.        Μελέτες και έρευνες, Η πολιτική στα Χανιά, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, σε 15 συνέχειες, από φ. 2091, 16/10/1974 μέχρι φ. 2106, 1/11/1974.

              ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

Β.9.1.     Ν. Πιμπλής, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 2103, 29/10/1974. Επιστολή. (Αρνείται το χαρακτηρισμό του υποστηρικτή της δικτατορίας ως διορισμένος Δήμαρχος Χανίων).

 

Β.10.      Πρώτες εργατικές απεργίες στα Χανιά, ΧΑΝΙΑ 1977, Έκδοσις Δήμου Χανίων, Ηράκλειο 1977, σελ. 42-45. Προτάσσεται φωτοτυπία διαμαρτυρίας Ραπτών του 1914.

 

Β.11.      Η εποχή της Κρητικής Πολιτείας, Περιοδ. Αθην. ΑΝΤΙ, τ. 104, 29/7/1978, σελ. 20-23. Με δύο ιστορικές φωτογραφίες της εποχής.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Β.11.α.   Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ, σε 5 συνέχειες, από φ. 1, 8/7/1981, μέχρι φ. 5, 12/7/1981. Μερική αναδημοσίευση με τίτλο, “Τα Χανιά την εποχή της Κρητικής Πολιτείας”.

Β.11.β.   Περιοδ. Χαν. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΧΑΝΙΑ, τόμ. Ζ΄(1990) τ. 4-5, σελ. 7-19.

 

Β.12.      Από την κρητική ιστορία, Ελισάβετ Κονταξάκη, Η ταραγμένη ζωή μιας χανιώτισας του περασμένου αιώνα, ΧΑΝΙΑ  1979,  Ετήσια έκδοση του Δήμου Χανίων, Αθήνα 1979, σελ. 23-33. Με δύο προσωπογραφίες και δύο αυτόγραφα της εποχής.

 

Β.13.      Πρίν από εκατό χρόνια, Τα Χανιά στα 1880, ΧΑΝΙΑ 1980, Ετήσια έκδοση Δήμου Χανίων, (Αθήνα 1980), σελ. 25-37. Με τέσσερεις ιστορικές φωτογραφίες της εποχής.

Β.13.1.   ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

              Σ. Α. Μοτάκης, Μιά αξιόλογη προσπάθεια, Το ετήσιο Λεύκωμα του Δήμου Χανίων, (Επαινετική παρουσίαση με γενική αναφορά του Σ.Π.)

 

Β.14.      Από την ιστορία του Σκινέ, στο τεύχος, Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ, 26-28/4/1981, Έκδ. Ελληνική Περιηγητική Λέσχη, Τμήμα Σκινέ Κυδωνίας, Αθήνα 1981, σελ. 8-9. Με αγγλική και γαλλική μετάφραση. Προτάσσεται βιογραφικό σημείωμα του Σ. Π. Μαζί με ένα ζωγραφικό πίνακα του Βασ. Ζαχαράκη και ένα ιστορικό χάρτη της Κρήτης.

              ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

              Γιάννης Γυπάκης, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 929, 7/5/1981. (Αυστηρή κριτική στο τεύχος, χωρίς αναφορά στη μελέτη του Σ.Π.)

 

Β.15.      Η πρώτη θανατική εκτέλεση στα Χανιά στην αιγυπτοκρατία, ΧΑΝΙΑ 1981, Ετήσια έκδοση Δήμου Χανίων, Αθήνα 1981, σελ. 74-76. Εισαγωγικό σημείωμα, κείμενο αποφάσεως και φωτοτυπία της πρώτης ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ.        

             

Β.16.      Η Δικαιοσύνη της αιγυπτοκρατίας στην Κρήτη (1830 - 1840), Περιοδ. Αγίου Νικολάου ΑΜΑΛΘΕΙΑ, από  τ. 49, Δεκ. 1981 μέχρι  τ. 53 Δεκέμβ. 1982, σε τρείς συνέχειες, σελ. 44.  Με παράρτημα κειμένων, 6 φωτογραφίες και σημειώσεις.

              ΑΝΑΤΥΠΟ

 

Β.16.α.   Σχ. 24Χ17, σελ. 48 (44+4 εξώφ.)  Άγιος Νικόλαος Κρήτης, 1982.

ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

Β.16.1.   Περιοδ. Αθην. ΔΑΥΛΟΣ , B (83),  τ. 22, σελ. 1005. (Επαινετική παρουσίαση.)

 

Β.17.      Η κοινωνική αποστολή του Δικηγόρου, Περιοδ. Χαν.  Ο ΛΟΓΟΣ, τ. 53, Μάης 1983, σελ. 4-13. 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Β.17.α.   Περιοδ. Χαν. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ, τ.  Β1,  Φεβρουάριος 1993, σελ. 2-6.

 

Β.18.      Ιστορικές Μνήμες,  Ο Λακκιώτης Σαρρηδαντώνης, περιοδ. Χαν. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, τ. 7,  Ιανουάρ. 1985, σελ. 7-10,  24Χ17.

              ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ.

Β.18.α.   Ο Λακκιώτης Αντώνιος Σαρρής (ή Σαρρηδαντώνης), (1769-1832), ΧΑΝΙΑ 1989, έκδ.    Δήμου Χανίων, σελ. 63-65.

 

Β.19.      Η Δημοτική στα Νομικά, Περιόδ. Χαν. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, τ. Ε΄10, Μάρτιος 1986, σελ. 3-19.

 

Β.20.      Διάγραμμα Ιστορίας Κρητικού Δικαίου,  Περιοδ. Χαν. ΤΑΛΩΣ Α΄ (1989),  σελ. 83-298.

 

Β.21.       1η Δεκεμβρίου 1913, Η Κρητική Πορεία προς την Ένωση, Εφημ. Χαν. ΓΝΩΜΗ, φ. 285, 3/12/1997 και ΚΗΡΥΞ, σε δύο συνέχειες, φ. 7010, 4/12/1997 και φ. 7011, 5/12/1997. (Πανηγυρικός στην επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, Ι.ΛΑ.Ε.Κ, 1/12/1997).

 

Β.22.    Η  Κρητική Επανάσταση του 1897, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, Αφιέρωμα, Επανάσταση 1897, Ένθετα εβδομαδιαία σε πέντε συνέχειες, τεύχη 2-6 από φ. 9080, 23/12/1997 μέχρι φ. 9085,  20/1/1998.

 

Β.23.      “Μίνως εννέωρος βασίλευε”. Η Μινωϊκή Βασιλεία στην Οδύσσεια του Καζαντζάκη, Χανιά 1997. (Εισήγηση σε σεμινάριο ΙΚΔ 6/11/97), Περιοδ. Χαν. ΕΛΛΩΤΙΑ, 7(1998), σελ. 67-71.

              ΑΝΑΤΥΠΟ

Β. 23.α.  Σχ. 24Χ17, σελ. 10 (5+1λ+4εξ), Χανιά 1998.

 

Β.24.      Η βιβλιογραφία του Κρητικού Δικαίου, ΤΑΛΩΣ ΙΣΤ΄ (2008), 397-538.

              ΑΝΑΤΥΠΟ

 

Β.25.      Προς ένα νέο ορισμό του Κρητικού Δικαίου, ΤΑΛΩΣ ΙΗ΄ (2010), 21-26.

              ΑΝΑΤΥΠΟ

 

 

 

Γ΄ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

 

Γ.1.        Η Ένωση, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1520, 1/12/1972. Πρωτοσέλιδο κορυφής τετράστηλο πλαίσιο, ανυπόγραφο. (Στο φ. 1521, 2/12/1972, η εφημερίδα αναφέρει ως συγγραφέα τον “εκλεκτό συνεργάτη μας κ. Ευστράτιο Παπαμανουσάκη, Δικηγόρο, του οποίου το όνομα παρελείφθη εκ τυπογραφικής αβλεψίας”.

 

 

 

Γ.2.        Με τη σημερινή επέτειο, Βενιζέλος και Βενιζελισμός, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1608, 18/3/1973. Πρωτοσέλ. δίστηλο.

 

Γ.3.        Το νόημα του 1821, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1614, 25/3/1973. Πρωτοσέλ. δίστηλο πλαίσιο κορυφής.

 

Γ.4.        Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1655, 15/5/1973. Πρωτοσέλ. δίστηλο.

 

Γ.5.        Η Μάχη της Κρήτης, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1660, 20/5/1973. Πρωτοσέλ. τετράστηλο, πλαίσιο κορυφής.

 

Γ.6.        Πολιτική ανασκόπιση, Ελληνική Πορεία, 1967-1973, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, σε τέσσερις συνέχειες, από φ. 1703 10/7/1973, μέχρι φ. 1706, 13/9/1973. Πρωτοσέλ. τρίστηλο κορυφής. (Στο φ. 1702, 8/7/1973 της εφημ. πρωτοσέλ. διστηλο πλαίσιο: “Από την Τρίτη στα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, ο συνεργάτης  μας Ευστράτιος Παπαμανουσακης, Δικηγόρος, απόφοιτος πολιτικών επιστημών και δημοσίου δικαίου, σε μια σειρά άρθρα αναλύει και σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις της εξαετίας 67-73)”.

 

Γ.7.        Πολιτικά θέματα, Τα Πολιτεύματα της εποχής μας, Ολιγαρχία, Μοναρχία, Δημοκρατία, Δικτατορία, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, σε 3 συνέχειες, από φ. 1709, 17/7/1973 μέχρι φ. 1711, 19/7/1973. Πρωτοσέλ. τρίστηλο κορυφής.

 

Γ.8.        Πολιτικά θέματα, Οι αντινομίες του συντάγματος, Εφ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ , σε δύο συνέχειες,  φ. 1713, 21/7/1973 και φ. 1714, 22/7/1973. Πρωτοσέλ. τρίστηλο.

 

Γ.9.        Η Λαϊκή Ετυμηγορία. Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1715, 24/7/1973. Πρωτοσέλ. τετράστηλο, πλαίσιο κορυφής.

 

Γ.10.      Δημοκρατία στην παιδεία, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1741, 23/8/1973. Πρωτοσέλ. δίστηλο πλαίσιο.

 

Γ.11.      Η φωνή μας, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ,  φ. 1886, 13/2/1974. Πρωτοσέλ. δίστηλο, πλαίσιο κορυφής.

 

Γ.12.      Εθνική Μνήμη, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1919, 24/3/1974. Πρωτοσέλ. δίστηλο, πλαίσιο κορυφή.

 

Γ.13.      Το Δεύτερο ΟΧΙ, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1930, 6/4/1974. Πρωτοσέλ. δίστηλο πλαίσιο.

 

Γ.14.      Ο δρόμος της αλλαγής, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 2040, 15/8/1974. Πρωτοσέλ. τετράστηλο, πλαίσιο κορυφής.

 

Γ.15.      Τα θέματα της εβδομάδος, Κυπριακή υπόθεση, Η ιστορία και το διεθνές δίκαιο αντίθετα στη διπλωματία του αίματος, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, σε δύο συνέχειες, φ. 2047, 24/8/1974 και φ. 2048, 25/8/1974. Πρωτοσέλ. τετράστηλο.

 

 

 

Γ.16       Τα θέματα της εβδομάδος, Τα κόματα στην πολιτική, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 2060, 8/9/1974. Πρωτοσέλ. τρίστηλο.

 

Γ.17.      Ένας χρόνος, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 2062, 12/9/1974. Πρωτοσέλ. δίστηλο πλαίσιο. (Για τη Χιλιανή δικατατορία).

 

Γ.18.      Τα θέματα της εβδομάδος, Το τέλος της πρώτης πράξεως, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 2071, 22/9/1974. Πρωτοσέλ. τρίστηλο.

 

Γ.19.      Τα θέματα της εβδομάδος,  Πολιτική ιδεολογία και εκλογική τακτική, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 2077, 29/9/1974. Πρωτοσέλ. τρίστηλο.

 

Γ.20.      Τα θέματα της εβδομάδος, Η ουσία των εκλογών, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 2083, 8/10/1974. Πρωτοσέλ. τρίστηλο.

 

Γ.21.      Τα θέματα της εβδομάδος, Η λαϊκή εκπροσώπιση, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 20/10/1974, Πρωτοσέλ τρίστηλο.

 

Γ.22.      Πανηγυρικός της 28ης Οκτωβρίου 1940, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 2103, 29/10/1974. Πρωτοσέλ.

 

Γ.23.      Τα θέματα της εβδομάδος, Η προεκλογική εκστρατεία, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 2108 3/11/1974. Πρωτοσέλ. τρίστηλο.

 

Γ.24.      Συνταγματικός Μεσσιανισμός,  Περιοδ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, τ. 2, 15/6/1975, σελ. 6-8.

 

Γ.25.      Η Β΄ Ελληνική Δημοκρατία, Περιοδ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, τ. 3, 1/7/1975, σελ. 7-9.

 

Γ.26.      Το διαρκές έγκλημα. Περιοδ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, τ. 4, 15/7/1975, σελ. 5-6. (Η απόφαση του Αρείου Πάγου για το “στιγμιαίο” του εγκλήματος της εσχάτης προδοσίας των πραξικοπηματιών του 1967.)

 

Γ.27.      Από τον αστικισμό στο σοσιαλισμό, Περιοδ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, τ. 4, 15/7/1975, σελ. 7-8. Με την υπογραφή Ε.Π.

 

Γ.28.      Οι επιμηθείς, Περιοδ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, τ. 5, 1/8/1975, σελ. 7. Ανυπόγραφο.

 

Γ.29.      Αντιφασιστικός Αγώνας, Περιοδ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, τ. 6, 15/8/1975, σελ. 5-6.

 

Γ.30.      Για ποιόν κτυπά η καμπάνα, Περιοδ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, τ. 9, 1/10/75, σελ. 10.

 

Γ.31.      Η Οχτωβριανή Επανάσταση, Περιοδ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, τ. 11, 1/11/1975, σελ. 13, Με την υπογραφή Ε.Π.

 

Γ.32.      Στο Δικαστήριο της λαϊκής συνείδησης, Περιοδ. Χαν. Ο  ΛΟΓΟΣ, τ. 12, 15/11/1975, σελ. 4-5. Ανυπόγραφο.

 

Γ.33.      Η αδυναμία και η δύναμη της Δημοκρατίας, Περιοδ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, τ. 12, 15/11/1975, σελ. 7. Με την υπογραφή Ε.Π.

 

Γ.34.      Πολιτική ανασκόπιση, Θα λύσουν οι εκλογές τα πολιτικά μας προβλήματα;, Εφημ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, φ. 28, 10/9/1977. Πρωτοσέλ. τετράστηλο.

 

Γ.35.      Δημοκρατική ενότητα, Εφημ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, φ. 29, 24/9/1977. Πρωτοσέλ. δίστηλο, πλαίσιο κορυφής.

 

Γ.36.      Ότι μας ενώνει, Εφημ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, φ. 30, 8/10/1977. Πρωτοσέλ. δίστηλο, πλαίσιο κορυφής.

 

Γ.37.      Πολιτικός προσανατολισμός, Εφημ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, τ. 31, 15/10/1977, Πρωτοσέλ. δίστηλο, πλαίσιο κορυφής.

 

Γ.38.      Η στρατηγική της αλλαγής, Εφημ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, φ. 35, 12/11/1977, Πρωτοσέλ. δίστηλο, πλαίσιο κορυφής.

 

Γ.39.      Ο αγώνας συνεχίζεται, Εφημ. Χαν.  Ο ΛΟΓΟΣ, φ. 37, 26/11/1977, Πρωτοσέλ. δίστηλο.

 

Γ.40.      Πρώτη εφαρμογή, Εφημ. Χανίων Ο ΛΟΓΟΣ, φ. 39, 10/12/1977, Πρωτοσέλ. δίστηλο κορυφής, Με την υπογραφή Ε.Γ.Π.

 

Γ.41.      Η “Νέα Πορεία” με τον τραγικό επίλογο, Η Άνοιξη της Πράγας, Πριν από 10 χρόνια, Εφημ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, φ. 48, 4/3/1978. Τρίστηλο 4ης σελ. Με την υπογραφή, Ο ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ.

 

Γ.42.      Ο αντιβασικός αγώνας ιστορική συνέχεια των απελευθερωτικών αγώνων της Κρήτης, Περιοδ. Χαν. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, έκδ. Επιτροπής κατά των ξένων βάσεων Ν. Χανίων, τ. 1, Σεπτέμβριος 1979, σελ. 12-15.

              ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Γ.42.α.   Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 3404, 4/10/1979. Πρωτοσέλ. δίστηλο.

              ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

Γ.42.1.   Συστηματικό φακέλωμα όσων εκδηλώνονται κατά των βάσεων, Αποκαλυπτικό έγγραφο του Πεδίου Βολής Κρήτης, Εφημ. Αθην. ΤΟ ΒΗΜΑ, φ. 10623, 4/3/1980. Τετράστηλο κορυφής 9ης σελ.

Γ.42.2.   Για κάθε κίνηση κατά των ξένων βάσεων Χανιώτες “φακελλώνονται” και από το ΝΑΤΟ, Αποκαλυπτικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στα “ΝΕΑ” και το “ΒΗΜΑ” Αθηνών, Εφημ. Χαν.  ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 784, 5/11/1980. Πρωτοσέλ. δίστηλο πλαίσιο.

 

Γ.43.      Ιστορική ευθύνη,  Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 3920, 21/10/1980. Πρωτοσέλ. δίστηλο πλαίσιο.

 

Γ.44.      Δεν περνά ο φασισμός, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 1061, 10/10/1981.

 

Γ.45.      Στη μάχη για την Αλλαγή, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 1061, 15/10/1981.

 

Γ.46.      Για το ειρηνόφιλο δεκαήμερο, Οι αρχές του Ελσίνκι και ο αγώνας για την ειρήνη, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ, φ. 266, 22/5/1982 και  268, 25/5/1982.

 

Γ.47.      Σύγχρονα Προβλήματα, Εγκληματικότητα: Έτος Μηδέν της Ελληνικής Κοινωνίας, Εφημ. Χαν. ΓΝΩΜΗ, φ. 375, 25/3/1998.

 

Γ.48.      Προς το τέλος του πολιτισμού, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ, φ.          31/3/1999.

 

Γ.49.    Ο “ακατονόμαστος” σοσιαλισμός, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ, φ. 4844-4846,  9-12/9/2000.

 

Γ.50.      Είμαστε όλοι τρομοκράτες; Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ, φ. 5174, 16/10/2001, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 6205, 16/10/2001.

 

Γ.51.      Εθνική Αντίσταση, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ, φ. 27/11/2001.

 

Γ.52.      Όχι στο όνομά μας, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ, φ. 6/2/2003.

 

Γ.53.      Πόλεμος για μια Πύρρειο νίκη, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 10722, 22/3/2003.

 

Γ.54.      Το αδιέξοδο της πολιτικής, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 12/7/2003, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 8/7/2003.

 

Γ.55.      Ο Βασιλιάς είναι γυμνός!, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 31/1/04, ΑΓΩΝΑΣ, φ. 8/2/04.

 

Γ.56.      Για τη Μεγάλη Αριστερά, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 5885/4-3-04, ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 4/3/04.

 

Γ.57.      Το Κυπριακό ζήτημα, Μεγαλείο και μικρότητα, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 5923/20-4-04, ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ φ. 20/4/04.

 

Γ.58.      Ποιά Ευρώπη μας ενδιαφέρει; Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ φ. 1147/8-6-04.

 

Γ.59.      Το Βασίλειο της Δανίας. Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 6168/17-2-05, ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ φ. 17/2/05.

 

Γ.60.      Η τιμή της Ευρώπης. Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. /31-5-05, ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ φ.

 

Γ.61.      Μεταξύ ελπίδας και απελπισίας. Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 21/1/2006.

 

Γ.62.      Η μπαλάντα της ιρακινής παιδούλας, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ φ. 23/7/06.

 

Γ.63.      Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο φενακισμός της Δημοκρατίας, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ φ. 13/10/06.

 

Γ.64.      Η αχρηστία της πολιτικής; Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 6/9/07.

 

Γ.65.      Σε αναζήτηση εμπιστοσύνης, Εφημ. Χανι. ΑΓΩΝΑΣ φ. 27/3/08 και Blog press.gr.

 

Γ.66.      Η ύβρις και η Νέμεσις, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 27/6/08.

 

Γ.67.      Περί Δικαιοσύνης, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 29/7/08, PRESS.GR 29/7/08.

 

Γ.68.      Το ερώτημα παραμένει. Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ φ. 16/10/08, ΑΓΩΝΑΣ φ. 16/10/08.

 

 

Γ.69.      Η τελευταία Κυριακή, Blog press.gr 27/12/08, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 30/12/08.

 

Γ.70.      Η χρεοκοπία της Ελλάδας και της Ευρώπης, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 29/1/10.

 

Γ.71.      Μια νέα επανάσταση, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 30/3/2010.

 

Γ.72.      Εάλω η Πόλις (Η πτώση των Αθηνών), Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 27/4/10.

 

Γ.73.      Η δικαιοσύνη δεν είναι εμπόρευμα, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 19/5/10.

 

Γ.74.      Των οικιών ημών εμπιπραμένων, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 22/6/10, press.gr.

 

Γ.75.      Επετειακά, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 27/10/10.

 

Γ.76.      Η κατάρρευση και η ανόρθωση, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 5/11/10, press.gr.

 

Γ.77.      Οι μοιραίοι, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 9/3/11.

 

Γ.78.      Ο τελευταίες ημέρες της Πομπηίας, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 31/5/11, press.gr 29/5/11.

 

Γ.79.      Ώρα μεγάλων αποφάσεων, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 17/10/11.

 

Γ.80.      Το πένθος ταιριάζει στην Ελλάδα, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 26/1/12.

 

Γ.81.      Αι ειδοί του Μαρτίου, press.gr 2/3/12, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 2/3/12.

 

Γ.82.      Το φάντασμα και το όραμα της Αριστεράς, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 2/5/12, press.gr 2/5/12.

 

Γ. 83.     Ο κρίσιμος χρόνος. Press.gr 2/10/12.

 

Γ. 84.     Υπάρχουν δικαστές και στην Αθήνα. Press.gr 9/2/13, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 10/2/13.

 

Γ. 85.     In Memoriam. Η Ευρώπη υπό διάλυση; Press.gr 4/13, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 3-4/4/13.

 

Γ. 86.     Ο σπαραγμός του Ιουνίου. Press.gr 16/6/13, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 18/6/13.

 

Γ. 87.     Το σύνδρομο της Βαϊμάρης. Press.gr, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 1/10/13.

 

Γ. 88.     Το φάντασμα του βαρβαρισμού. Press.gr 26/12/13, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 28/12/13.

 

Γ.89.      Η αφύπνιση των Ευρωπαίων. Press.gr 9/4/14, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 10/4/14.

 

Γ. 90.     Η κάθαρση της τραγωδίας. Press.gr 17/5/14, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 20/5/14.

 

Γ. 91.     Ελλάδα και Ευρώπη: Ουτοπία και πραγματικότητα. Press.gr 1/11/14, φ. AΓΩΝΑΣ 30/10/14.

 

Γ. 92.     Η Ελλάδα πάλι στο προσκήνιο. Press.gr  και Εφημ. Χαν. AΓΩΝΑΣ φ. 13/11/14.

φ.

Γ. 93.     Η σπίθα της Ιστορίας. Press.gr 23/1/15, Εφημ. Χαν. AΓΩΝΑΣ φ. 24/1/15.

 

Γ. 94.     Η σύντομη ελληνική Άνοιξη. Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 30/4/15.

 

Γ. 95.     Το τριπλό ΟΧΙ.  Press.gr 3/7/15, Εφημ. Χαν. AΓΩΝΑΣ φ. 4/7/15.

 

Γ. 96.     Η κρίση της Αριστεράς. Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 4-6/8/15.

 

Γ.97.      Η καταστροφή του Λόγου. Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 18/9/15.

 

Γ. 98.     Αντίστροφη πορεία. Press.gr 1/12/15, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 2/12/15.

 

Γ. 99.     Πάσχα χωρίς Ανάσταση. Press.gr  και Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ  φ. 5/5/16.

 

Γ. 100.    Η Ευρώπη (δια)λυόμενη. Press.gr και Εφημ. Χαν. AΓΩΝΑΣ φ. 28/6/16.

 

Γ. 101.    Η κατάρρευση της Νεοτερικότητας.  Press.gr και AΓΩΝΑΣ φ. 11/11/16.

 

Γ.102.     "Η Ελλάς αυτοκτονεί." Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 8 /2/17.

 

Γ. 103.    Τα όρια της πολιτικής. Press.gr 24/12/17, AΓΩΝΑΣ φ. 21/12/17.

 

Γ. 104.    Τέλος εποχής. Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 25/5/18.

 

Γ. 105.    Οι εφιάλτες της Αριστεράς. Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 1/9/18.

 

Γ. 106.    Η Συμφωνία των Πρεσπών: Eίναι λάθος. Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ 21/1/19.

 

Γ. 107.    Το σκηνικό της νέας τραγωδίας. Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ 27/4/19.

 

Γ. 108.    Αποχαιρετισμός της Αριστεράς. Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ 5 φ. /7/19.

 

Γ. 109.    Η ίωση της Ιστορίας. Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 8/4/20.

 

Γ. 110.    Το αιώνιο, το διαχρονικό και το πρόσκαιρο. Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 9/9/20.

 

Γ, 111.    Ο Διαχρονικός Ελληνισμός.  Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 12/5/21.

 

Γ. 112.    «Πόλεμος πάντων πατήρ». Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 22/3/22.

 

 

 

 

Δ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

Δ.1.        Τα δημοτικά, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1620, 1/4/1979. Πρωτοσέλ. τετράστηλο.

              ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ.

Δ.1.1.     Απάντηση του κ. Δημάρχου εις άρθρον του συνεργάτου μας κ. Ευστρ. Παπαμανουσάκη, Και μια μικρή ανταπάντηση, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1625, 7/4/1973. Πρωτοσέλ. δίστηλο.

 

Δ.2.        Στο δρόμο της αλλαγής, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 2220, 16/3/1975. Πρωτοσέλ. δίστηλο. (Για τις δημοτικές εκλογές).   

              ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

Δ.2.1      Γεώργ. Καλογεράκης, Περί . . . αλλαγής και άλλων τινών, Εφημ. Χαν. ΚΗΡΥΞ, φ. 155, 20/3/1975.       

Δ.2.2.     Απάντηση, σ΄ ένα άρθρο, Εφήμ. Χαν. ΚΗΡΥΞ, φ. 156, 21/3/1975. Δίστηλο κορυφής 5ης σελ. Ανταπάντηση,  στο φ. 159, 25/3/1975.

 

Δ.3.        Προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης,  Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 2225, 23/3/1975. Πρωτοσέλ. τρίστηλο.

Δ.4.        Μπροστά στις κάλπες, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 2229, 29/3/1975 πρωτοσέλ. δίστηλο, με φωτογραφία. (Στο φ. 2226, 25/3/1975 και επόμ. πρωτοσέλ. μονόστηλο. πλαίσιο: “Εκλεκτές υποψηφιότητες”. Με φωτογραφία και βιογραφικό σημείωμα). (Για δημοτικές εκλογές και υποστήριξη  υποψηφιότητας συνδυασμού Χανίων ΥΣΔΕ - Μαρή).

 

Δ.5.        Για μια δημοτική αναγέννηση, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 2235, 4/4/1975. Πρωτοσέλ. δίστηλο.

 

Δ.6.        Η δημοτική πολιτική, Περιοδ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, τ. 1, 1/6/1975, σελ. 4-8.

              ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

Δ.6.1.     Γύρω από μια κριτική, Εφημ. Χαν. ΑΛΗΘΕΙΑ, φ. 13, 12/6/1975. (Υπεράσπιση του συνδυασμού Χιωτάκη). Ανταπάντηση, Περιοδ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ φ. 2, 15.6.1975, ανυπόγραφο.

Δ.6.2.     Μαρία Αγγελάκη - Καούνη, Περιοδ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, τ. 3, 1/7/1975, (Κριτική του συνδυασμού Χιωτάκη).

Δ.6.3.     Κώστας Δασκαλάκης, Περιοδ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, τ. 3, 1/7/1975. (Κριτική του συνδυασμού ΥΣΔΕ και υπεράσπιση συνδυασμού Χιωτάκη).

 

Δ.7.        Οι πολιτικές επιλογές των δημοτικών εκλογών, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, σε δύο συνέχειες, φ. 3309, 8/10/1978 και φ. 3310, 10/10/1978. Πρωτοσέλ. πλαίσιο κορυφής.

 

Δ.8.        Οι δημοτικές μας εκλογές,  Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 3313, 13/10/1978, πρωτοσέλ τρίστηλο κορυφής.

 

Δ.9.        Η δεύτερη αναμέτρηση, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 3321, 21/10/1978. Πρωτοσέλ. τρίστηλο.

 

Δ.10.      Για ένα χανιώτικο δημοτικό κίνημα, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, σε δύο συνέχειες, φ. 1363, 16/10/1982 και φ. 1364, 17/10/1982.

 

Δ.11.      Οι δημοτικές εκλογές και το προοδευτικό κίνημα, Περιοδ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, φ. 50, Νοέμβριος 1982, σελ. 8-13.  Με υπογραφή  Ο ΛΟΓΟΣ, μαζί με Δ.Γ.

 

Δ.12.      Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Σειρά πέντε άρθρων, εξάστηλων κορυφής, με ειδικότερους τίτλους, Προβλήματα και Ερωτήματα, φ. 4443, 4/10/94, Το πρόβλημα της Δημοκρατίας, φ. 4434, 5/10/1994, Προβλήματα Διεθνούς Πολιτικής, φ. 4435, 6/10/1994, Κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, φ.4436, 7/10/1994, Το πρόβλημα του πολιτισμού,  φ. 4437, 8/10/1994.

 

 

Δ.13.      Τοπικά θέματα, Με ρεαλισμό και σοβαρότητα, (Δικαστικό Μέγαρο και Διοικητήριο Χανίων), Εφημ. Χαν. ΓΝΩΜΗ, φ. 85, 4/4/97.

 

Δ.14.      Τοπικά θέματα, Κρανίου Τόπος, (Σκουπιδότοπος στο Στρογγυλό Κεφάλι), Εφημ. Χανίων ΓΝΩΜΗ φ. 100, 22/4/97.

 

Δ.15.      Τοπικά θέματα, Η Μάχη της Κρήτης δεν ετελείωσε, (Το όραμα της ισόρροπης ανάπτυξης), Εφημ. Χαν. ΓΝΩΜΗ φ. 128, 28/5/97.

 

Δ.16.      Τοπικά θέματα, Διοικητική Μεταρρύθμιση και αρρυθμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  Εφημ. Χαν. ΓΝΩΜΗ  φ. 248, 18/10/97.

 

Δ.17.      Για μια νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση, Χανιώτικος τύπος, 25/6/1998.

 

Δ.18.      Τα Δημοτικά μας προβλήματα, Χανιώτικος τύπος, 1/8/1998.

 

Δ.19.      Το Εφετείο Κρήτης, Μια νέα πολιτική για τα Χανιά, Χανιώτικος τύπος, 4/8/1998.

 

Δ.20.      Όχι στην κομματικοποίηση των Δημοτικών εκλογών, Χανιώτικος τύπος, 25/8/1998.

 

Δ.21.      Στο σημείο μηδέν της δημοτικής πολιτικής, Χανιώτικος τύπος, 9/3/1999.

 

Δ.22       Αναζητώντας το χαμένο χρόνο, Χανιώτικος τύπος, 24&25/12/2000/

ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

Δ.22.1.   Ν.Σ.Κ., Ο μηδενισμός δεν ενδείκνυται, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 31/12/2000.

 

Δ.23.      Υπουργείο Κρήτης, Χανιώτικος τύπος 13/5/2001.

 

Δ.24.      Τα Χανιά αντιστέκονται, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 14/12/2001, ΑΓΩΝΑΣ, 16/12/2001.

 

Δ.25.      Τα όρια και οι προοπτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ, ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 13/2/02, ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 14/2/02.

 

Δ.26.      Πρόταση ενδιαφέροντος, συσπείρωσης και τόλμης, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 4/6/02, ΑΓΩΝΑΣ, Χ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 5/6/02.

 

Δ.27.      Τα Χανιά αξίζουν καλύτερη τύχη. Χανιώτικος τύπος 10/9/02.

              ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ, Αντώνης Χαρχαλάκης, Πραγματ. “τα Χανιά αξίζουν καλύτερη τύχη”, ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 13/9/02.

 

 

 

 

Ε΄ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

 

Ε.1.        Το Δίκαιο στο Κρητικό Θέατρο, Πεπραγμένα ΣΤ΄Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, τ. Β΄, σελ. 339-513.

              ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΑΝΑΤΥΠΟ

Ε.1.α.     Περιοδ. Χαν. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΧΑΝΙΑ τ. Ζ΄ (1989), τ. 1, σελ. 15-17. Περίληψη.

 

Ε.1.β.     Ανάτυπο, Χανιά 1991.

 

Ε.2.        Εισήγηση προς την Γενική Συνέλευση Συνδέσμου Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων Κρήτης, Καλύβες 30-10-1984,  Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ, φ. 1160, 23/2/1985.  (Για δημιουργία περιφερειακού δημοτικού θεάτρου Κρήτης.)

 

Ε.3.        Η συμβολή του Κρητικού Θεάτρου στη διατήρηση της παράδοσης και στην ανάπτυξη της πολιτιστικής συνείδησης των αποδήμων Κρητών, Παγκρήτια Παγκόσμια Σύναξη στην Κρήτη, Αύγουστος 1983, Πρακτικά Συνεδρίου, σελ. 187-200.

              ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ.

Ε.3.α.     Κείμενα θεατρικής παιδείας, 1983-1986, Χανιά 1987, σελ. 187-200.

 

Ε.4.        Εισήγηση στο Συνέδριο ΤΕΔΚ Κολυμπάρι 10-2-1985, Για την ίδρυση Δημοτικής Επιχειρήσεως “Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης”, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 1160, 23/2/1985.

 

Ε.5.         Προσφώνηση Επιστημονικού Συμποσίου, “Προβλήματα Σοσιαλισμού, Θεωρία και Πράξη”,  Αλικιανός - Χανιά 23-25/6/1985,  Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 1265, 3-7-85.

 

Ε.6.        Προσφώνηση του Προέδρου του Δ.Σ.Χ. Στρατή Παπαμανουσάκη στο 17ο Συνέδριο της Ενώσεως Ελλήνων Δικονομολόγων, Περιοδ. Χαν. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ, τ. Α1, Μάϊος 1992, σελ. 28-29.

 

Ε.7.        Το Δίκαιο στις κρητολογικές σπουδές,  Ανακοίνωση στο Ζ΄ Κρητολογικό Συνέδριο, Ρέθυμνο 1991,  Πεπραγμένα (Περιοδ. Ρεθύμν. ΝΕΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΚΡΗΤΗ),  ΣΤ΄-Ζ΄(1994-1995) τ. 11-14, τομ. Γ1, σελ. 391- 405

Ε.7.α.     ΑΝΑΤΥΠΟ

              Ρέθυμνο 1995.

 

Ε.8.        Η έκδοση του Κρητικού Κώδικα, Ανακοίνωση στο Η’ Κρητολογικό Συνέδριο, Ηράκλειο 1996, Πεπραγμένα Η’ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, ΕΚΙΜ, Ηράκλειο 2000, Γ1 327-341.

Ε.8α.      ΑΝΑΤΥΠΟ

              Ηράκλειο 2000 ΕΚΙΜ, Σχ. 24,5 Χ 16,5, σελ. 20 (16+4 εξώφ.)

 

Ε.9.        Από την Επανάσταση στο Κράτος, Κρήτη 1897-1898, (Ανακοίνωση στο επιστημονικό Συνέδριο “Η τελευταία φάση του Κρητικού Ζητήματος”, Ηράκλειο, Αύγουστος 1998). “Η τελευταία φάση του Κρητικού Ζητήματος/ Επιμελ. Θ. Δετοράκης - Αλ. Καλοκαιρινός, Ηράκλειο 2001”, σελ. 187-218)

Ε.9.α.     ΑΝΑΤΥΠΟ

              ΕΚΙΜ Ηράκλειο 2001, Σχ. 30Χ21 σελ. 36 (32+4 εξώφ.).

 

Ε.10.      Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η οργάνωση της Δικαιοσύνης στην “Κρητική Πολιτεία”, (Ανακοίνωση στο Επιστημονικό Συνέδριο “Ο Βενιζέλος ως νομικός”, Χανιά 7-9 Ιουλίου 2001). “Τμ. Νομικής Ε.Κ.Π.Α. - Εθνικό Ίδρυμα Ερ. και Μελ. “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως Νομικός, εκδ. Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα - Κομοτινή 2003”, σελ. 65-106.

Ε.10.1.   ΚΡΙΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ

              Π.Σ.Κ. «Σφακιανοί επιστήμονες ερευνητές», εφ. ΤΑ ΣΦΑΚΙΑ τ. 106/Σεπτ.-Νοέμβ. 2003.

 

Ε.11.      Ο Κρητικός νομικός πολιτισμός. Από το Είναι στο Δέον (Ανακοίνωση στο Συνέδριο Κρητών όπου γης, Κολυμπάρι 22-8-2003. Πρακτικά, σελ. 204.

 

Ε.12.      Το νομοθετικό έργο της Κρητικής Πολιτείας (Ανακοίνωση στο επιστημονικό συνέδριο «Κρητική Πολιτεία» της ΙΛΑΕΚ, Χανιά Δεκ. 1999, περ. ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ, 10 (2004), 263-302.

 

Ε.13.      Το Κρητικό Δίκαιο στους Αρχαίους Έλληνες Συγγραφείς (Ανακοίνωση στο Θ΄ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, Ελούντα 2001 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ Α5, 243-254).

 

Ε.14.      Ο δρόμος προς την ένωση. Διαλεκτική της Κρητικής Ελευθερίας (Ανακοίνωση στο Συμπόσιο, 90 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την ελεύθερη Ελλάδα, Ρέθυμνο Δεκ. 2003), ΠΡΑΚΤΙΚΑ, Ρέθυμνο 2007.

Ε.14α.     ΑΝΑΤΥΠΟ

Ρέθυμνο 2007, Σχ. 28,5 Χ 19,0, σελ. 34 (30+4 εξώφ.).

 

Ε.15.      Προς ένα νέο ορισμό του Κρητικού Δικαίου (Ανακοίνωση στο Ι΄ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, Χανιά 2006), ΤΑΛΩΣ ΙΗ΄ (2010), 11-26 και ΑΝΑΤΥΠΟ.

 

Ε.16.      Πολιτική Διοίκηση Ρεθύμνου υπό τη ρωσική κατοχή (Επιστημονικό Συνέδριο ΙΜΡΑ, ΙΛΑΕΡ, Ρέθυμνο Οκτώβριος 2007).

              ΑΝΑΤΥΠΟ.

 

Ε.17.      Ο Συγκρητισμός στο Κρητικό Δίκαιο (Ανακοίνωση στο ΙΑ΄ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, Ρέθυμνο 2011).

 

Ε.18.      Το Κρητικό Δίκαιο μιας ταραγμένης δεκαετίας (1940-1950) (Πεπραγμένα Διημερίδας 26-27/5/2006 ΙΛΑΕΚ. Η Κρήτη στην ταραγμένη δεκαετία 1940-1950, Χανιά 2012, σελ. 125-152).

 

Ε.19.      "Ελευθερία και δικαιώματα, Από τη Γόρτυνα στη Λισσαβώνα". (Συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ηράκλειο 15-16/3/2014), Πρακτικά Συνεδρίου, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Εθνικό Τυπογραφείο, Αθήνα Μάρτιος 2015, σελ. 71-101.

 

 

 

 

ΣΤ΄ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ

 

ΣΤ.1.      78 χρόνια από το θάνατό του, Τρικούπης και κοινοβουλευτισμός, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ,  φ. 1934, 11/4/1974, Πρωτοσέλ. τετράστηλο, με την προμετωπίδα “Η Ελλάς θέλει να ζήσει και θα ζήσει”.

 

ΣΤ.2.      110 χρόνια από το θάνατό του, Οι πολιτικές ιδέες του Μακρυγιάννη, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ,  φ. 1947, 24/4/1974. Εξάστηλο κορυφής στην 5η σελίδα, με προσωπογραφία του Μακρυγιάννη.

 

ΣΤ.3.      Βίκτωρ Ουγκώ, ο αγωνιστής,  Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1967, 22/5/1974. Τρίστηλο 2ης σελ.

 

ΣΤ.4.      Οι επιφυλλίδες του “ΛΟΓΟΥ”, Η πολιτική ζωή της “Κρητικής Πολιτείας”, Εφημ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, φ. 34, 6/11/1977. Πρωτοσέλ. δίστηλο.

 

ΣΤ.5.      Από το 1946 ως το 1974, Οι δέκα τελευταίες εκλογές στα Χανιά, Εφημ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, σε δύο συνέχειες, φ. 35, 12/11/1977, και φ. 36, 19.11.1977. Τρίστηλο 2ης σελ.

 

ΣΤ.6.      Οι επιφυλλίδες του “ΛΟΓΟΥ”, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Ο πατέρας της Δημοκρατίας, Εφημ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, φ. 36, 19/11/1977. Πρωτοσέλ. δίστηλο.

 

ΣΤ.7.      Οι επιφυλλίδες του “ΛΟΓΟΥ”, Από την αυτονομία στην Ένωση, Εφημ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, φ. 37, 26/11/1977. Πρωτοσέλ. δίστηλο.

 

 

 

 

Ζ΄ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ

 

Ζ.1.       Οδοιπορικό στο νησί της Καλυψούς,  Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 2060, 8/9/1974. Με την υπογραφή Σ. Ολοσέλιδο αφιέρωμα μαζί με δυό κείμενα των Γιάννη Γ(αλανάκη) και Δικτύνιου (Ι. Καλογεράκη) και τέσσερεις φωτογραφιες από τη Γαύδο.

 

Ζ.2.        Ανταπόκριση από την Κύπρο, Περιοδ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, σε δύο συνέχειες τ. 7, 1/9/1975, σελ. 4-8 και τ. 8, 15/9/1975, σελ. 4-7. Με μιά σελίδα Κυπριακή Ποίηση. Στο τέλος η ένδειξη, Λευκωσία - Αύγουστος 1975, Ε. Παπαμανουσάκης.

 

Ζ.3.        Ανταπόκριση από την Τεχεράνη, Στην Περσία μετά την Επανάσταση, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, Σε οκτώ συνέχειες,από φ. 3523, 7/9/1980, μέχρι φ. 3529, 16/9/1980. Με υπότιτλους και πολλές φωτογραφίες. Η πρώτη συνέχεια ολοσέλιδη, οι επόμενες τετράστηλες και πεντάστηλες. Στο τέλος η ένδειξη, Τεχεράνη, Αύγουστος 1980.

 

 

 

 

Η΄ ΚΡΙΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

 

Η.1.        Πνευματικές εκδηλώσεις, Η τραγική ιστρορία του χρυσού, Από την προχθεσινή διάλεξη του κ. Κονοφάγου, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1902, 5/3/1974. Πρωτοσέλ. μονόστηλο, ανυπόγραφο.

 

Η.2.        Η μηχανή κι η εποχή μας, Από τη διάλεξη του υπουργού κ. Δ. Τσάκωνα, Εφημ. Χαν., ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1926, 2/4/1974. Πρωτοσέλ. δίστηλο.

 

Η.3.        Η προχθεσινή ομιλία, Αντίλογος στον Κ. Στεργιόπουλο, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 2815,  20/2/1977. Πρωτοσέλ. δίστηλο.

 

Η.4.        Ένας νέος ζωγράφος στο “Χρυσόστομο”, Περιοδ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, τ. 5, 1/8/1975, σελ. 9. Σημείωμα ανυπόγραφο, (για το ζωγράφο Τσιριντουλάκη).

 

Η.5.        Το Κρητικό Θέατρο, Περιοδ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, τ. 7, 1/9/1975, σελ. 11. Σημείωμα ανυπόγραφο, (για την Εταιρεία Θεάτρου Κρήτης.)

 

 

Η.6.        Καλλιτεχνικός συγκρητισμός στο “Χρυσόστομο”, Περιοδ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, τ. 10, 15/10/1975, σελ. 11. Σημείωμα ανυπόγραφο, (για την Γ΄ Παγκρήτια έκθεση ζωγραφικής).

 

Η.7.        Τα νέα βιβλία, ¨Ρωγμές” στη συντήρηση, Η ποίηση του Γιάννη Δένδρινου, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 3510, 13/6/1979. Τετράστηλο κορυφής 5ης σελ.

 

Η.8.        Η πνευματική κίνηση, Μια έκθεση, μιά έκδοση, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ: φ. 3627, 1/11/1979. Εξάστηλο κορυφής, (για την Πόπη Ντουντουλάκη).

 

Η.9.        Πνευματική Ζωή, Γύρω από το Λεύκωμα του Δήμου Χανίων, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 3721, 26/2/1980. Πρωτοσέλ. τετράστηλο.

              ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

Η.9.1.     Λεωνίδας Μανωλικάκης, Απόψεις πάνω σε τοπικά θέματα, Ινστιτούτο Κρητολογικών Ερευνών, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 3727, 2/3/1980. Πρωτοσέλ. δίστηλο. (Αντικρούει την άποψη εκδόσεως του Λευκώματος από το Ινστιτούτο Κρητολογικών Ερευνών).

 

Η.10.      Η χθεσινή πρεμιέρα της ΕΘΕΚ, Θέατρο του σύγχρονου κοινωνικού προβληματισμού, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 3051, 9/4/1981. Τρίστηλο κορυφής 6ης σελ. Με το ψευδώνυμο Μανόλης Πολίτης, (Κριτική του έργου “Ήταν όλοι τους παιδιά μου”,του Άρθουρ Μίλλερ).

 

Η.11.      Κριτική θεάτρου, Τρόμος και αθλιότητα του Γ΄ Ράϊχ, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ,  φ. 4104, 29/5/1981. Τετράστηλο κορυφής 9ης σελ. Με το ψευδώνυμο Μανόλης Πολίτης. (Κριτική της παραστάσεως του Μπ. Μπρέχτ).

 

Η.12.      Οι παραστάσεις της ΕΘΕΚ, Μ. Α. Φόσκολου, Φορτουνάτος, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 997, 26/7/1981. Πρωτοσέλ. τρίστηλο. Με το ψευδώνυμο Μανόλης Πολίτης.

 

Η.13.      Τα νέα βιβλία, Πολεμούσαμε και τραγουδούσαμε. . ., (Βαγγέλη Χατζηαγγελή, Γειά σας αδέρφια, Ποιήματα και πεζά της φυλακής). Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 1011, 12/8/1981. Πρωτοσέλ. τετράστηλο.

 

Η.14.      Θεατρική κριτική, “Ο Χαρτοπαίκτης” του Χουρμούζη,  Εφημ.  Χαν.  ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 1136, 14/1/1982. Με το ψευδώνυμο Μανόλη Πολίτης.

 

Η.15.      Βιβλιοπαρουσίαση, Χανιώτες συγγραφείς και κείμενα του 1981, Επιμέλεια Στρατής Παπαμανουσάκης, Περιοδ. Χαν. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ,  τ. Α 2, Νοέμβρης 1982.

 

Η.16.      Τα νέα βιβλία, Χανιώτες συγγραφείς και κείμενα, Περιοδ. Χαν. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, τ. Β3, Απρίλ. 1983, σελ. 13-15, τ. Β4, Σεπτέμβρ. 1983, σελ. 7-9, τ. Γ5, Μάρτης 1984, σελ. 15-16, τ. Γ6, Σεπτέμβρ. 1984, σελ. 17-20, τ. Δ7, Ιαν. 1985, σελ. 26-28, τ. Δ8, Μάϊος 1985, σελ. 35-40, τ. Ε10, Μάρτης 1986, σελ. 42-48.

 

Η.17.      Τα νέα βιβλία, (Γιώργος Αποσπεριτάκης, Αιγαιϊδικα), Εφημ. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 5093, 15/9/1984.

 

Η.18.      Τα νέα βιβλία, Δημήτρη Θ. Σιάτρα, Αγοραπωλησίες ακινήτων στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, Περιοδ. Χαν. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ, τ. Β2, Ιούνιος 1993, σελ. 49-50.

 

 

Η.19.      Τα νέα βιβλία, Σταμάτη Αποστολάκη, Ριζίτικα, Τα δημοτικά τραγούδια της Κρήτης, Περιοδ. Χαν. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ, τ. Γ2, Αύγουστος 1994, σελ. 58.

 

Η.20.      Θεατρικά σημειώματα, Ο “Καπετάν Μιχάλης” από τη θεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Εφημ. Χαν.  ΓΝΩΜΗ,  φ. 221/25-11-1997.

 

Η.21.      Τα νέα βιβλία, Γιάννη Ανδρουλάκη, “Η Επαρχία Κισάμου”, Εφημ. Χαν. ΓΝΩΜΗ, φ. 227, 24/9/1997.

 

Η.22.      Τα νέα βιβλία,  Αντωνίου Αντωνιάδου, “Κρητηίς”, Εφημ. Χαν.  ΓΝΩΜΗ, φ. 278, 25/11/1997.

 

Η.23.      O επίλογος του ελληνικού εμφύλιου, “Τασκένδη, 30 χρόνια προσφυγιάς”, (Παρουσίαση βιβλίου του Σ.Γιατρουδάκη, Κήπος Χανίων, Δεκέμβριος 1999. Δημοσιεύεται στη Β΄ έκδοση του έργου). Και σε χωριστό φυλλάδιο: Κρίσεις για το βιβλίο όπως διατυπώθηκαν κατά την παρουσίασή του.

 

Η.24.      Νέα Βιβλία, Συγγραφείς και Πολιτικοί, Για μια πολιτική του πολιτισμού (Μ. Γρηγοράκης – Ιγν. Χατζηνικολάου -  Π. Κελαϊδής), Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ φ. 11055/2-3-2004, Εφημ. Αθην. ΤΑ ΣΦΑΚΙΑ φ. 109/Αύγουστος 2004 (τμήμα).

 

Η.25.      Τα νέα βιβλία. Ολίγα περί Ιστορίας (σχολικής και εξωσχολικής), Εφημ. Χανίων ΑΓΩΝΑΣ φ. 6806/11-4-07 (αναγγελία με φωτό α΄ σελίδα, σελ. 15-17), (Χέγκελ, Αρβελέρ κ.λ.π. Τρούλης, Γρυντάκης, Μυλωνογιάννης, Ξυριτάκης, Με αφορμή το βιβλίο ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού).

 

Η.26.      Τα νέα βιβλία. Το Ρέθυμνο των γραμμάτων, Εφ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 30/10/07.

 

Η.27.      Τα νέα βιβλία. Υπάρχει και η άλλη όψη, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 28/5/08.

 

Η.28.      Η ευθύνη των διαφωτιστών (Ιγνάτιου Χατζηνικολάου, Της ψυχής το σκότος), Εφ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 15/11/2012.

 

 

 

Θ΄ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Κ.Λ.Π.

 

Θ.1.        Ανεπαρκή τα συγκοινωνιακά μέσα προς Κρήτην κατά τας εορτάς, Χανιώτες απεκλείσθησαν εις Αθήνας, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1643, 28/4/1973, Πρωτοσέλ. δίστηλο. Με εισαγωγή της συντάξεως.

 

Θ.2         Συνέντευξη για την έρευνα, “Δικαιοσύνη, Μειώνεται η εγκληματικότης στην Κρήτη;”,  Περιοδ. Αθηνών ΚΡΗΤΗ, τ. 3, Φεβρουάριος 1974, σελ. 50.

 

Θ.3.        Σημειώματα, Ο αγιασμός και η “γάτα” του “Αγίου Γραφειοκράτου”, Εφημ. Αθηνών ΤΟ ΒΗΜΑ, φ. 9519, 7/7/1976. Τρίστηλο πλαίσιο κορυφής 2ης σελ. Με τίτλο, εισαγωγή και σχόλια της συντάξεως, μαζί με άλλες επιστολές.

 

Θ.4.        Επιστολές, Περί του Ινστιτούτου Κρητολογικών Ερευνών, Εφημ. Χαν. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ, φ. 6, 8/7/1977. Τρίστηλο κορυφής. Μαζί με ανταπάντηση της συντάξεως.

 

Θ.5.        Μια αξιόλογη γνώμη από τα Χανιά, Ο Στρατής Παπαμανουσάκης για το βιβλίο του Μάνου Χάρη, Εφημ. Ηρακλ. ΑΛΗΘΕΙΑ, φ. 297, 12/1/1981. Επιστολή Δίστηλη τελευτ. σελ.

 

Θ.6.        Μιά δήλωση, (Του Στρατή Παπαμανουσάκη), Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 827, 31/12/1980. Πρωτοσέλ. πλαίσιο. (Με αφορμή τη δράση του Χρυσοστόμου).

              ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

Θ.6.1.     Χρυσόστομος, Νέα εποχή στην πνευματική ζωή των Χανίων, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 819, 18/12/1980.

Θ.6.2.     Συμφωνεί το Συμβούλιο; Εφημ. Χαν.  ΚΗΡΥΞ, φ.  190, 30/12/1980

Θ.6.3.     Αντιπνευματική εκστρατεία, Εφημ. Χαν, ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 827, 31/12/1980.

Θ.6.4.     Ανακοίνωση του Δ.Σ. του Φιλολογικού Συλλόγου “Ο Χρυσόστομος”. Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 3982, 8/1/1981.

Θ.6.5.     Απαντήσεις και ερωτήματα για τον Χρυσόστομο, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 335 11/1/1981.

Θ.6.6.     Μιά περίεργη ανακοίνωση του Χρυσοστόμου, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 833, 9/1/1981.

Θ.6.7.     Το θέμα του Χρυστοστόμου, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 827, 1/1/1981.

 

Θ.7.        Ήρθε η ώρα ν΄ ανοίξουν οι πύλες του Χρυσοστόμου, Επιστολή του Στρατή Παπαμανουσάκη,  Εφημ. Χαν.  ΑΓΩΝΑΣ, φ. 201, 7/3/1982.

 

Θ.8.        Επιστολή, Εφημ. Χαν.  ΑΓΩΝΑΣ φ. 17-10-1984 (Απάντηση σε σχόλια για προσωπικό Δημοτικού Θεάτρου Χανίων).

 

Θ.9.        Συνέντευξη,  Η “φασιστική” τηλεόραση και η Ν.Δ., Εφημ. Αθην. ΤΑ ΝΕΑ, φ. 9/12/1984.

 

Θ.10.     Οργή για τις ύβρεις του περιοδικού Σπήγκελ, Έντονη αντίδραση του κ. Στρατή Παπαμανουσάκη, Εφημ. Χαν. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, φ. 6/8/1983.

 

Θ.11.      Επιστολή συγχαρητηρίων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Περιοδ. Χαν. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ, τ. Δ1, Απρίλιος 1995.

 

Θ.12.      Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρεσβευτή της Γαλλίας, Περιοδ. Χαν. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ, τ. Δ2, Αύγουστος 1975. (Εναντίον των πυρηνικών δοκιμών).

 

Θ.13.      Επιστολή, Συστράτευση και συνεργασία για το Δήμο μας, του Στρατή Παπαμανουσάκη, Υποψηφίου Δημάρχου Χανίων, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 9251, 25/7/1998.

 

Θ.14.      Συνέντευξη για τις δημοτικές εκλογές, Εφημ. Χαν. ΚΗΡΥΞ, φ.      26/7/1998.

 

Θ.15.      Δήλωση του Στρατή Παπαμανουσάκη, Υποψηφίου Δημάρχου της Νέας Δημοτικής Κίνησης ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ, Χανιώτικος τύπος, φ. 14/10/1998.

 

Θ.16.      Επιστολές. Πως δει ιστορίαν συγγράφειν. Χανιώτικος τύπος 11/7/02.

ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

Θ.16.1.   Ιστορία μη συγγράφων, ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 11/7/02

Θ.16.2.   Ανοικτή επιστολή προς τον κ. Στρατή Παπαμανουσάκη. Δ.Ν.Καρτάκη, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ, φ. 23/7/02.

 

Θ.16.3.   Θ. Λουλουδάκη, Η ΕΘΕΚ δεν είναι παραμύθι, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 23 και 24/7/02.

Θ.16.4.   Μ. Δασκαλάκης, Αναγνώριση προσφοράς και αξιών, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 24/7/02.

 

Θ.17.      Επιστολές. Για το ζήτημα της αξιοποίησης των χώρων του Ψυχιατρείου, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 11/8/2008.

 

 

Ι΄. ΔΙΑΦΟΡΑ

 

Ι.1.         Τοπικά θέματα, Η νομική πλευρά του θέματος της εμπορίας των πορτοκαλιών, Προς ποίες κατευθύνσεις δύνανται να κινηθούν οι παραγωγοί δια να υπάρξει όφελος, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ,  σε δύο συνέχειες, φ. 1557, 17/1/1973, και φ. 1558, 18/1/1973.

 

Ι.2.         Τοπικά θέματα, Η πνευματική μας ζωή, Οι πνευματικοί άνθρωποι, οι προοδευτικές οργανώσεις πρέπει να αποτελέσουν μιά πνευματική ενότητα, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1885, 12/2/1974. Πρωτοσέλ. τετράστηλο.

 

Ι.3.         Το Κρητικό Πανεπιστήμιο, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1893, 21/2/1974. Πρωτοσέλ. τετράστ. κορυφής.

 

Ι.4.         Προτάσεις και γνώμες, Πνευματικός προμαχώνας, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1897,  27/2/1974. Πρωτοσέλ. δίστηλο. (Για τις αρχαιρεσίες του Χρυσοστόμου).

 

Ι.5.         Η κρίση της ΑΝΕΚ, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1898, 28/2/1974. Πρωτοσέλ. δίστηλο, πλαίσιο κορυφής.

 

Ι.6.         Πνευματικός προμαχώνας, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1897, 27/2/1974. (Ανυπόγραφο σχόλιο.)

 

Ι.7.         Προβληματισμοί και στόχοι του Φιλολογικού Συλλόγου “Χρυσόστομος”, Ανακοίνωση του Δ.Σ., Εφημ,. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1903, 6/3/1974. (Χανιά 4 Μαρτίου 1974, Το Διοικητικό Συμβούλιο.)

 

Ι.8.         Τοπικά θέματα, Πνευματικό κέντρο, Όνειρο και πραγματικότητα, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 1951, 3/5/1974. Πρωτοσέλ. τρίστηλο.

 

Ι.9.         Ελεύθερες γνώμες, Τα παραλειπόμενα μιάς συνελεύσεως, Οι αρχαιρεσίες στο Φ.Σ. Χρυσόστομο, Εφημ. Χαν. ΗΛΙΟΣ, φ. 17, 20/3/1976. Πεντάστηλο κορυφ. 2ης σελ. Με  υπογραφές, Στρατής Παπαμανουσάκης, Γιάννης Ντερμανάκης.

              ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

Ι.9.1.      Ο Φιλολ. Σύλ. Χρυσόστομος και το τηλεγράφημα, Εφημ. Χαν. ΗΛΙΟΣ, φ. 17, 20/3/1976. (Για τη διάσωση του δικτάτορα, από την απόπειρα Παναγούλη.)

Ι.9.2.      Κ. Χιωτάκης, Μια επιστολή, Εφημ. Χανίων ΗΛΙΟΣ, φ. 18, 27/3/1976, (Υπερασπίζεται τη θέση του στις αρχαιρεσίες του “Χρυσοστόμου”).

Ι.9.3.      Λ. Μανωλικάκης, Ελεύθερες γνώμες, Γύρω από το Χρυσόστομο, Εφημ. Χαν. ΗΛΙΟΣ, φ. 19, 3/4/1976. (Αντικρούει τις κατηγορίες).

 

Ι.10.       Ελεύθερες γνώμες, Δευτερολογία για το Χρυσόστομο, Εφ. Χαν. ΗΛΙΟΣ, φ. 20, 10/4/1976. Πεντάστηλ. κορυφής. Με υπογραφές Στρατής Παπαμανουσάκης, Γιάννης Ντερμανάκης.

 

              ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

Ι.10.1.    Λ.Γ. Μανωλικάκης, Ελεύθερες γνώμες, Γύρω απ΄ το Χρυσόστομο (β), Εφημ. Χαν. ΗΛΙΟΣ, φ. 21, 17/4/1976. (Ανταπάντηση).

 

Ι.11.       Τα Δικηγορικά προβλήματα, Εφημ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, φ. 47, 25/2/1978. Πρωτοσέλ. δίστηλο.

 

Ι.12.       Πνευματική ζωή,  Πως βλέπομε το Χρυσόστομο, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 3726, 1/3/1980. Πρωτοσέλ. τετράστηλο.

 

Ι.13.       Μια αποκαλυπτική έρευνα, Οι Μανδαρίνοι της Δεξιάς, Ένα κοινωνικο πρόβλημα, σκάνδαλο, Σημαίνει η ώρα του Εισαγγελέα, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, σε τέσσερις συνέχειες από φ. 979, 5/7/1981 μέχρι φ. 982, 9/7/1981. Πρωτοσέλ. τρίστηλο, (Για το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελαίας Χανίων).

 

Ι.14.       Τοπικά θέματα, Τα πολιτιστικά προβλήματα των Χανίων, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ, σε τέσσερις συνέχειες από φ. 149/1-1-1982 μέχρι φ. 152/1-8-1982 Πρωτοσέλ. δίστηλο-τετράστηλο.

 

Ι.15.       Υπόμνημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού, (Οι προτάσεις της ΕΘΕΚ για το δημοτικό θέατρο), Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ φ. 316, 21/7/1982 και Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 1290, 21/7/1982.

 

Ι.16.       Πένθη, Αντώνης Μαρής, Περιοδ. Χαν. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ,  τ. Α2,  Νοέμβριος 1982, σελ. 11.

 

Ι.17.        Πένθη, Αντώνης Τζουτζουράκης, Περιοδ. Χαν. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, τ. Α2,          Νοέμβριος 1982, σελ. 11.   

 

Ι.18.       Νεκρολογίες, Αντώνης Μαρής, Περιοδ. Χαν. Ο ΛΟΓΟΣ, τ. 50, Νοέμβρης 1982, σελ. 36-37.

 

Ι.19.        Τα Πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, Περιοδ. Χαν.  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, Έτους 1982, τ. Β3, Απρίλιος 1983, σελ. 6-12, Έτους 1983, τ. Γ5, Μάρτιος 1984, σελ. 3-5, Έτους 1984, τ. Δ8, Μάϊος1985, σελ. 44-49.

 

Ι.20.    Από το μινωϊκό θέατρο στο σύγχρονο θέατρο της Κρήτης, Πρόγραμμα εναρκτήριας παράστασης Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης, Περίοδος 1983-84, με το έργο του Ν. Καζαντζάκη, Νικηφόρος Φωκάς, σελ. 3-4. Με υπογραφή, Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κρητικού Θεάτρου.

 

Ι.21.    Η δημιουργική εξέλιξη της κρητικής θεατρικής παράδοσης, Πρόγραμμα παράστασης Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης, Περίοδος 1983-84, με το έργο Αγνώστου, Ζήνων, σελ. 6-7. Με υπογραφή, Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κρητικού Θεάτρου.

 

Ι.22.       Η ΕΘΕΚ στη δεύτερη δεκαετία της, Πρόγραμμα παράστασης Εταιρείας Θεάτρου Κρήτης, Καλοκαίρι ΄83, με το έργο του Νικολό Μακιαβάλλι, Μανδραγόρας. 24Χ16,5, σελ. 3. Με υπογραφή, Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΘΕΚ.

 

Ι.23.       Μνήμη Αντ. Μαρή,  Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ.  4989, 15/5/1984.

 

 

 

Ι.24.       Λεωνίδας Μανωλικάκης, (Νεκρολογία), Περιοδ. Χαν., ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, τ. Γ6, Σεπτέμβρης 1984, σελ. 14.

 

Ι.25.       Παρουσίαση Γεωργίου Καψωμένου, Περιοδ. Χαν. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, τ. Γ6, Σεπτέμβρ. 1984,  σελ. 6-14.

 

Ι.26.        Εκείνοι που φεύγουν,  Αριστείδης  Μανωλικός, Εφημ.  Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ

              ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, φ. 2984, 24/1/1989.

 

Ι.27.       Έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής Ινστιτούτου Κρητικού Δικαίου, Περιοδ. Χαν. ΤΑΛΩΣ,  Έτους 1989, τ. Α΄(1989), σελ. 301-304, Έτους 1990,  τ. Β΄ (1990), σελ. 469-483, Έτους 1991, τ. Γ΄(1991-1993), σελ. 473-478, Έτους 1992, τ. Γ΄(1991-1993), σελ. 478-481, Έτους 1993, τ. Γ΄(1991-1993), σελ. 481-483. Έκθεση Πεπραγμένων Ινστιτούτου Κρητικού Δικαίου, Περιοδ. Χαν. ΤΑΛΩΣ, Έτους 1994, τ. Δ΄(1994), σελ. 733-735, Έτους 1995, τ. Ε΄ (1995), σελ. 1237-1239, Έτους 1996, τ. ΣΤ (1996), σελ. 2155-2158, Έτους 1997, Εφημ. Χαν. ΓΝΩΜΗ, φ. 340, 11/2/1998, τ. Η΄ (2000) σελ. 625-629, Έτους 1998, 1999, 2000, τ. Η΄ (2000), σελ. 630-640, Έτους 2001, 2002, 2003, 2004, τ. ΙΓ΄ (2005), σελ. 419-447, Έτους 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, τ. ΙΗ΄ (2010), σελ. 357-413.

            

Ι.28.       Ο Δικηγορικός Πληθωρισμός, Περιοδ. Χαν.  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ, τ.Α1, Μάϊος 1992, σελ. 2-4.

 

Ι.29.       Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, 1884-1994, Περιοδ. Χαν. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ τ. Γ2, Αύγουστος    , σελ. 2-8.

 

Ι.30.       Δικηγορικά Πένθη, Κωνσταντίνος Χαβρές, Περιοδ. Χαν. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ, τ. Β3, Νοέμβρ. 1993, σελ. 51 και Εφημ. Αθην. Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ, φ. 179, Αύγουστ. - Σεπτέμβρ. 1993.

 

Ι.31.       Χαιρετισμός στην Ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Θυματολογίας “Η πρόληψη της θυματοποίησης”, Περιοδ. Χαν. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ, τ. Δ1, Απρίλιος 1995, σελ. 59-60.

 

Ι.32.       Νεκρολογίες, Δημήτρης Κορναράκης, Περιοδ. Χαν. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ, τ. Δ2, Αύγουστος 1995, σελ. 63-64.

 

Ι.33        Πρόλογος, (Χανιά, Οκτώβριος 1996), στο βιβλίο του Εμμ. Θεοδωράκη, Ο Βενιζέλος ως εθνικός ηγέτης, Αθήνα (1997), σελ. 12-13.

 

Ι.34.       Δελτία Τύπου της Νέας Δημοτικής Κίνησης ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ, 25/6/1998, 15/7/1998, 23/7/1998, 30/7/1998, 6/8/1998, 13/8/1998, 20/8/1998, 27/8/1998, 11/9/1998, 13/10/1998, Χανιώτικος τύπος 26/6, 15, 23, 30/7, 6, 13, 20, 27/8, 11/9/1998, 14/10/1998, Δελτία Τύπου 1/5-1-1999, Χανιώτικος τύπος 6-1-1999, 2/25-1-1999, Χανιώτικος τύπος 26-1-1999, 3/19-4-1999, Χανιώτικος τύπος 20-4-1999,. , 4/15-9-1999, Χανιώτικος τύπος 16-9-1999, 5/30-11-1999, Χανιώτικος τύπος 1-12-1999, Δελτία τύπου 1/2-6-2000, Χανιώτικος τύπος 3-6-2000, 2/14-9-2000, Χανιώτικος τύπος 15-9-2000, 3/18-12-2000, Χανιώτικος τύπος 19/12/2000, Δελτία τύπου 1/2-5-2001, Χανιώτικος τύπος 3-5-2001.

 

Ι.35.       Ερωτήματα προς τον κ. Δήμαρχο Χανίων, 1/31-10-1998 (Κυβερνητικός ανασχηματισμός), 2/6-11-1998 (ΟΑΔΥΚ), 3/5-11-1998 (Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης), 4/13-11-1998 (ΕΡΑ

 

Χανίων), Χανιώτικος Τύπος 3,7,17/11/1998, 5/18-11-1998 (Πεδίο Βολής Κρήτης), 6/19-11-1998 (Γραφείο Δημάρχου), Χανιώτικος τύπος 21-11-1998, 7/23-11-1998 (ΔΕΗ - Ξυλοκαμάρα), 8/24-11-1998 (Εορτή Ενώσεως), 9/25-11-1998 (Βενιζέλιο Ωδείο), Χανιώτικος τύπος 26-11-1998, 10/3-12-1998 (Αύξηση Δημοτικών Τελών), Χανιώτικος τύπος 4-12-1998, 11/18-12-1998 (Επιδρομή κατά Ιράκ), Χανιώτικος τύπος 12-12-1998.

 

Ι.36.       Δελτία Τύπου Ι.Κ.Δ. (1991-2012).

 

Ι.37.       Χαιρετισμός στη ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ, Εφημ. Χαν. ΑΓΩΝΑΣ 2-10-05.

 

Ι.38.       Συνέντευξη για την Παράδοση και το Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου, Περιοδ. Χαν., ΤΑ ΖΑΛΑ 8 (Χειμώνας 2011), σελ. 1, 28-30.

 

 

 

 

 

 

ΙΑ΄. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΕΩΝ  - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ - ΦΥΛΛΑΔΙΑ

 

ΙΑ.1.      ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΗ / Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ / ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΡΙΣΟΥ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΣΤΡΑΤΗ ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗ / ΧΑΝΙΑ 1985

Σχ. 24Χ17,5, σελ. 246.  Με Εισαγωγικό σημείωμα σελ. 7-25, πίνακα περιεχομένων, φωτογρ. Μαρή και εξώφυλλο με λιθογραφία της εποχής.

              ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΙΑ.1.1    Αρτεμισία Χαριτάκη - Καψωμένου, Εφημ. Χαν. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, φ. 5643, 22/7/1986. (Αναλυτική, επαινετική κριτική).

 

ΙΑ.2.      Ο ΛΟΓΟΣ / ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχ. 34Χ22, σελ. από 16 έως 18, πολυγραφημένο, τ.1, 1/6/75 εως τ.12, 15/11/75 (Με εκδότη Δημ. Γρηγορόπουλο). Παρουσίαση, άρθρα, επικαιρότητες. Το τ. 12, μόνο από το Σ. Παπαμανουσάκης.

              Ο ΛΟΓΟΣ / ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 

(Από φ. 30, 8/10/1977 μέχρι φ. 49, 11/3/1978, ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ). Σχ. 29Χ21,5, τετρασέλιδη. Με εκδότη το Δ. Γ. Γρηγορόπουλο. Μόνιμες στήλες, κύριο άρθρο, Απ΄ τη σκοπιά του ΛΟΓΟΥ, Τα Πνευματικά Χανιά, Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πολιτικά, Διεθνή, Δικαστικά, Αστυνομικό Δελτίο, Καλλιτεχνικές και Πνευματικές Εκδηλώσεις. Με την προμετωπίδα “Μονάχα αιματωμένα, πεινασμένα σωθικά μπορούν να γεννήσουν το λυτρωτή το ΛΟΓΟ. Ν. Καζαντζάκης”.

              Ο ΛΟΓΟΣ / ΤΡΙΜΗΝΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ / ΠΕΡΙΟΔΟΣ Γ΄

Σχ. 29Χ21,  σελ. από 38 έως 40, πολυγραφημένο με έντυπο εξώφ. και την ίδια προμετωπίδα, με συνεκδότη το Δ. Γρηγορόπουλο. Τεύχη, 50, Νοέμβριος 1982, έκτακτη έκδοση, Φλεβάρης 1983, τ. 52,  25 Φλεβάρη 1983, τ.  53, Μάης 1983. Μόνιμες στήλες,  Εμείς και οι αναγνώστες, Επικαιρότητες.

 

ΙΑ.3.    ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ / ΔΕΛΤΙΟ / ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ “ΕΝΩΣΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΧΑΝΙΩΝ”

               Σχ. 24Χ17, σελ. από 20 μέχρι 60, τεύχη 9, από Έτος Α, τ. 2, Νοέμβρης 1982 μέχρι Έτος Ε, τ.10, Μάρτης 1986. Με ντοκουμέντα της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, της

 

Συντάξεως, Βιβλιοπαρουσίαση, Θεατρικά, Πολιτιστική Κίνηση Χανίων, Πνευματικά Πένθη κ.α. ανυπόγραφα κείμενα. Μέχρι το τ. 5, Μαρτίου 1984, μαζί με το Γεώργιο Καψωμένο, που είχε εκδόσει μόνος του και το τ. 1, Ιουλίου 1982.

 

 ΙΑ.4.      ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Δ.Σ. ΕΘΕΚ /

               ΕΤΟΥΣ 1983, φύλ. 12, ΕΤΟΥΣ 1984, φύλ. 16, ΕΤΟΥΣ 1985, σελ. 12, ΕΤΟΥΣ 1986, φύλ. 7. Πολυγραφημένα φυλλάδια, Σχ. 30Χ21 και 34Χ22.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

ΙΑ.4.α.   Τα Πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Θεάτρου Κρήτης,  1983-1986, στον τόμο, ΚΕΙΜΕΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / 1983 - 1986 / ΧΑΝΙΑ 1987, σελ. 103 - 155.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 1984.    Σχ. 21Χ14,5, σελ. 28, φυλλάδιο. Με πρόλογο, προοίμιο και 42 άρθρα.

 

ΙΑ.5.        ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ/ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ/ ΧΑΝΙΩΝ/       ΧΑΝΙΑ -

 

ΙΑ.6.      ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΝΙΩΝ,  Χανιά, Φεβρουάριος 1987, Σχ. 30Χ21, σελ. 8. (Διακήρυξη για τις αρχαιρεσίες του Δ.Σ.Χ.)

 

ΙΑ.7        ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΝΙΩΝ / ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ,  Χανιά, Νοέμβρης 1987. Φυλλάδιο, Σχ. 25Χ17, σελ. 8.

 

ΙΑ.8.      ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ  Δ.Σ. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΝΙΩΝ /1987-1990, Χανιά Φεβρουάριος 1990, φυλλάδιο, Σχ. 29Χ21,5, δίφυλλο. 1990-1993, Χανιά Ιανουάριος 1993, φυλλάδιο, Σχ. 29Χ21,5, μονόφυλλο ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1993-1995, Χανιά Ιανουάριος 1996, φυλλάδιο, Σχ. 29Χ21,5, δίφυλλο.

 

ΙΑ.9.      ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΩΝ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ / ΥΠΟΜΝΗΜΑ / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΧΑΝΙΩΝ / ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ

Χανιά Ιούλιος 1992, φυλλάδιο, Σχ. 25Χ17, σελ. 8.

 

ΙΑ.10.    ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΡΗΤΗΣ / ΚΡΗΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ / Α΄ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / 1983-1986 / ΧΑΝΙΑ 1987

Σχ. 24Χ17, σελ. 274.

             

ΙΑ.11.    ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ / ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ / 1987, 1988, 1990, 1991, 1994, 1995

                Σχ. 29Χ21, σελ. από 16-50. Επετηρίδες Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων.

              ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΙΑ. 11.1 Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, Εφημ. Αθην. ΤΑ ΣΦΑΚΙΑ, φ. 3 (58), Ιούνιος 1990. (Επαινετική παρουσίαση.)

 

ΙΑ.12.    ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ / ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

               Έτος Α΄τ. 1, Μάϊος 1992, τ. 2, Σεπτέμβριος 1992. Έτος Β΄, τ. 1, Φεβρουάριος 1993, τ. 2, Ιούνιος 1993, τ. 3, Νοέμβριος 1993, Έτος Γ΄, τ. 1, Μάρτιος 1994, τ. 2, Αύγουστος 1994, τ. 3, Δεκέμβριος 1994, Έτος Δ΄, τ.1, Απρίλιος 1995, τ.2, Αύγουστος 1995.

               Σχ. 27,5Χ21, σελ. από 36 έως 64. Με άρθρα και μελέτες, Νομοθετικά Κείμενα, Νομολογία, Δικηγορικά Θέματα, της Συντάξεως, Τα Νέα Βιβλία, Δικηγορικά Πένθη.

              ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΙΑ.12.1  Ι. Κουμής, Δικηγορικό Βήμα, Εφημ. Χαν. ΚΗΡΥΞ, φ. 5481, 12/11/1992.   (Επαινετικό σχόλιο).  

ΙΑ.12.2.   Ν.Α.Μ. (Νίκος Αγγ. Μακρής), Περιοδ. Αθην. ΑΡΧΕΙΟ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ, τ. 4, Ιουν.-Ιουλ. 1992.

 

ΙΑ.12.3.   Γ.Κ.Γ., Περιοδ. Αθην. ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ, φ. 37, Σεπτέμβριος 1992.                                           

 

ΙΑ.13.    ΤΑΛΩΣ / ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ / ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΤΡΑΤΗ ΠΑΠΑΜΑΝΟΥΣΑΚΗ

Σχ. 24Χ17. Α΄ (1989), σελ. 1-328, Β΄ (1990), σελ. 1-502, (Ευρετήριο, Προλεγόμενα, Παράρτημα, Περίληψη στα αγγλικά),  Γ΄ (1991-1993), σελ. 1-486, (Πίνακας πηγών, Παράρτημα, Περίληψη στα γαλλικά), Δ΄(Δ1 και Δ2), (1994), σελ. 1-398 και 398-738, (Πίνακας πηγών, Παράρτημα και Περίληψη στα γαλλικά), Ε΄ (Ε1, Ε2 και Ε3), (1995), σελ. 1-351, 352-771 και 772-1240, (Πίνακας πηγών, Παράρτημα και Περίληψη στα γαλλικά), ΣΤ΄ (ΣΤ1, ΣΤ2, ΣΤ3, ΣΤ4), (1996), σελ. 1-470, 471-972, 973-1470 και 1471-2160, Ζ (Ζ1, Ζ2, Ζ3) 1997-1999), σελ. 1-1712 (Πίνακας πηγών και Περίληψη στα γαλλικά), Η’ (2000), 1-640, Θ’ (2001), 1-544, Ι’ (2002), 1-580, Πανδέκτης Αρχαίου Κρητικού Δικαίου (Προλεγόμενα, Συντομογραφίες, Κείμενα, Μετάφραση, Σχόλια, Πηγές και Βιβλιογραφία, Πίνακες Πηγών, Παραθεμάτων και Παραπομπών, Ευρετήρια Θεμάτων, Προσώπων και Τόπων), ΙΑ΄ (2003), ΙΒ΄ (2004), ΙΓ΄ (2005),  Πρόλογος, 1-478, ΙΔ΄ (2006), ΙΕ΄ (2007), 1-494, Πεπραγμένα Συνεδρίου ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ, ΙΣΤ΄ (2008), Η βιβλιογραφία του Κρητικού Δικαίου, ΙΖ΄ (2009), ΙΗ΄ (2010) Προς ένα νέο ορισμό του Κρητικού Δικαίου. Τα σεμινάρια του Ι.Κ.Δ. 1996-2006, Τα Πεπραγμένα του Ι.Κ.Δ. 2005-2010, ΙΖ΄ (2011), Κώδικας ισχύουσας νομοθεσίας περί Κρήτης, Κ΄ (2012), ΚΑ΄ (2013) Πρόλογος, ΚΒ΄(2014).

               ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΙΑ.13.1.  Τα Νέα Βιβλία, Περιοδ. Χαν. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ, τ. Β1, Φεβρουάριος 1993, σελ. 31-32. (Αναλυτική παρουσίαση).

ΙΑ.13.2.  Φερμάνι του Σουλτάνου εναντίον του Δασκαλογιάννη, Εφημ. Αθην. ΤΑ ΣΦΑΚΙΑ, φ. 79, Φεβρ. - Απρ. 1995. (Επαινετική αναφορά.)

ΙΑ.13.3. Κ.Ε.Τ. ( Κώστας Τσιρόπουλος), Περιοδ. Αθην. ΕΥΘΥΝΗ, τ. 304/1977. (Εγκωμιαστική αναφορά).

ΙΑ.13.4.  Γιάννης Μουγογιάννης, Το Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου, Μια σπουδαία επιστημονική ύπαρξη, εφημ. Βόλου Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ, φ. 23 Μαΐου 2004.

ΙΑ.13.5.  Π.Σ.Κ., Αρχαίο Κρητικό Δίκαιο, εφημ. ΤΑ ΣΦΑΚΙΑ φ. 109/Αύγουστος 2004.

 

ΙΑ.14.  ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ  ΚΡΗΤΙΚΟΥ  ΔΙΚΑΙΟΥ / ΧΑΝΙΑ 1989-1996 / INSTITUT  DE DROIT CRETOIS / LA CANEE CRETE 1989-1996 / INSTITUTE FOR CRETAN LAW / CHANIA CRETE 1989-1996.

              Σχ. 22Χ10,5, Ενημερωτικό τετράπτυχο, διχρωμία, με παραστάσεις και κείμενα.

              ΚΡΙΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ

ΙΑ.14.1  Μιχάλης Τρούλης, Γνωριμία με το Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου, Εφημ. Ρεθυμν. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, φ. 30-31-12-1996.

ΙΑ.14.2. Ένα μοναδικό επιστημονικό έργο, Το Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου, Περιοδ. Αθην. ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, φ. 5, Φεβρουάρ. 1998.

 

ΙΑ.15.    Νέα Δημοτική Κίνηση ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ, Υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων Στρατής Παπαμανουσάκης, (Αύγουστος 1998).

              Σχ. 25Χ17,5, Δίφυλλο με φωτογραφία, Προγραμματικές εξαγγελίες και βιογραφικό.

 

ΙΑ.16.    Νέα Δημοτική Κίνηση ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ, Προγραμματικές αρχές και στόχοι, (Σεπτέμβριος 1998).

              Σχ. 23Χ16,5, φυλλάδιο 16σέλιδο, με φωτογραφίες των Χανίων.

 

 

 

ΙΑ.17.    ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ/ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ/ ΧΑΝΙΑ 1989-2004/ INSTITUTE/ FOR CRETAN LAW HANIA CRETE 1989-2004/ INSTITUT/ DE DROIT CRETOIS/ LA CANEE CRETE 1989-2004.

              Σχ. 23,5Χ14,5, Ενημερωτικό τετράπτυχο.

 

 

 

 

ΙΒ΄ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

 

ΙΒ.1.       Ομιλία επί τη εορτή των Τριών Ιεραρχών, Ρέθυμνο 1956. (Σχολική ομιλία 2ο Δ.Σ.Ρ., 30/1/1956.)

 

ΙΒ.2.       Ομιλία επί τη εορτή της 25ης Μαρτίου, Ρέθυμνο 1956. (Σχολική ομιλία 2ο Δ.Σ.Ρ., 24/3/1956.)

 

ΙΒ.3.       Αντιστασιακά κείμενα, Χανιά 1965, 1969-1973.

 

ΙΒ.4.       Αυτοδιάθεσις, διεθνή δημοψηφίσματα και η περί διαιρέσεως της Κύπρου άποψις, Αθήναι 1967. (Φοιτητική εργασία, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, έδρα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, καθηγ. Κ. Ευσταθιάδης.)

 

ΙΒ.5.       Η συμμόρφωσις της Διοικήσεως προς τους κανόνας δικαίου και οι τρόποι ελέγχου της νομιμότητος της δράσεώς της, Αθήναι 1967. (Φοιτητική εργασία, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, έδρα Διοικητικού Δικαίου, καθήγ. Γ. Δένδιας.)

 

ΙΒ.6.       Ημερολόγιο της Ελληνικής Κρίσεως, Χανιά - Αθήνα 1967-1974.

 

ΙΒ.7.       Η Συνταγματική Μεταρρύθμιση, (Το ψευτοσύνταγμα του 1968), Χανιά 1968.

 

ΙΒ.8.       Η Κρίση της Τσεχοσλοβακίας (Από τις ραδιοφωνικές εκπομπές), Χανιά 1968.

 

ΙΒ.9.       Η κατά τόπον αρμοδιότης και δωσιδικία των εκκλησιαστικών δικαστηρίων. Επίδοσις, εξαίρεσις και απόδειξις, Αθήναι 1969. (Φοιτητική εργασία, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, έδρα Εκκλησιαστικού Δικαίου, καθηγ. Αν. Χριστοφιλόπουλος.)

 

ΙΒ.10.     Η Διεθνής Πολιτική 1969-1972, Χανιά - Αθήνα 1969-1972.

 

ΙΒ.11.     Αι πολιτικαί ιδέαι του Μακρυγιάννη, Αθήναι 1973. (Φοιτητική εργασία, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Πολιτικών Επιστημών, έδρα Πολιτικής Επιστήμης, καθηγ. Χαρ. Κορυζής.)

 

ΙΒ.12.     Η Συνθήκη Ειρήνης μετά της Ιταλίας και η Συνθήκη Ειρήνης μετά της Βουλγαρίας, Αθήναι 1974. (Φοιτητική εργασία, Νομική  Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Πολιτικών Επιστημών, έδρα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, καθηγ. Κ. Ευσταθιάδης.

 

ΙΒ.13.   Το λαογραφικό έργο της Κατίνας Χρυσουλάκη-Πάτερου. (Παρουσίαση σε εκδήλωση στο Δημαρχείο Χανίων, 21-4-1999).

 

ΙΒ.14.     Χαιρετισμός στον Σώτο Ρούμελη, Εκδήλωση Χανιά 29-8-05.

 

ΙΒ.15.     Χαιρετισμός στον Γιάννη Μάντακα, Εκδήλωση 19-10-05.

 

ΙΒ.16.     Οριοθετώντας το Κρητικό Δίκαιο (Εισήγηση, Θερινό σεμινάριο Ι.Κ.Δ., Χανιά 2006).

 

ΙΒ.17.     Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων της παλιάς πόλης Χανίων (Γνωμοδότηση) Χανιά 2006.

 

ΙΒ.18.     Ανθολογία βασικών κειμένων, Χανιά 2010.

 

ΙΒ.19.     Σε αναζήτηση του αιώνιου Λόγου, Χανιά 2014.

 

ΙΒ.20.     Μια φιλοσοφική Διακήρυξη, Χανιά 2017-2020.

 

ΙΒ.21.     Μικρά Φιλοσοφικά Μελετήματα, Χανιά 2021.

 

ΙΓ.22.     Η  πάντων ενότητα, Χανιά 2022.