Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

 

ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ  ΣΤΗ  ΓΑΖΑ

Άρθρο του Στρατή Παπαμανουσάκη

 

Εδώ και τρεις εβδομάδες όλοι οι δρόμοι συγκλίνουν στη Γάζα. Οι δρόμοι της γεωγραφίας, της ιστορίας, του πολιτισμού. Οι παγκόσμιοι δρόμοι, των Μεγάλων Δυνάμεων, της διπλωματίας, των συμφερόντων και των  πολέμων. Οι δρόμοι του ιμπεριαλισμού, του πετρελαίου, της αποικιοκρατίας και του εθνικισμού. Οι δρόμοι της Κοινωνίας των Εθνών, του Ερυθρού Σταυρού και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με τα ανενεργά ψηφίσματα, τα αδιέξοδα, την αδυναμία να συμβαδίσει η βούληση των λαών με τις αποφάσεις των κυβερνήσεων.  Οι δρόμοι της Ανατολής, του Ανατολικού Ζητήματος, του εβραϊκού και του παλαιστινιακού ζητήματος. Οι δρόμοι των περσών και των ελλήνων, των αράβων και των σταυροφόρων, των κρητομινωϊτών φιλισταίων αποίκων και του εβραϊκού λαού του Ιεχωβά. Οι δρόμοι του Ψηφίσματος του 1947 για τη δημιουργία των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης και της διεθνούς πόλης της Ιερουσαλήμ, οι δρόμοι των αραβοϊσραηλινών πολέμων, της Ιντιφάντα και των συνθηκών του Καμπ Ντεϊβιντ και του Όσλο, του εβραϊκού τείχους των δακρύων και του τείχους  διαχωρισμού, του τεμένους Αλ Ακσά και του Ναού της Αναστάσεως. Και ακόμη οι δρόμοι της Ευρώπης, από την Αθήνα στην Ιερουσαλήμ και στη Ρώμη, οι δρόμοι της φιλοσοφίας, της πίστης και του δικαίου, του διεθνούς δικαίου και του δικαίου του πολέμου, του ανθρωπιστικού δικαίου, των Συνθηκών της Χάγης και της Γενεύης, της προστασίας των αμάχων, των αιχμαλώτων και των τραυματιών. Aλλά και οι δρόμοι του Άουσβιτς, οι δρόμοι του σιωνισμού και του αντισημιτισμού, του Ολοκαυτώματος και της γενοκτονίας, με τις εναλλασσόμενες όψεις τους.

Όλοι οι δρόμοι σήμερα οδηγούν στη Γάζα. Στη Γάζα, μια περιφραγμένη φυλακή, ένα ανοικτό στρατόπεδο προσφύγων, ένα σωρό ερειπίων, όπου δυόμιση εκατομμύρια παλαιστινίων, βομβαρδίζονται, λιμοκτονούν και πεθαίνουν. Στη Γάζα όπου η Χαμάς συγχέεται με την Παλαιστίνη, όπου η τρομοκρατία αντιμάχεται με την κατοχή και τον πόλεμο, όπου ο πολιτισμός συγκρούεται εκατέρωθεν με τη βαρβαρότητα. Στη Γάζα των χιλίων τετρακοσίων ισραηλινών νεκρών και των διακοσίων τριάντα ομήρων, των οκτώ χιλιάδων παλαιστινίων νεκρών και των πολλαπλάσιων τραυματιών, των καταστραμμένων υποδομών, σπιτιών, σχολείων, τζαμιών και εκκλησιών, στη Γάζα του αίματος, της φωτιάς και του θανάτου. Στη Γάζα, όπου έχει μετακινηθεί τώρα ο Αρμαγεδδών, όπου πάνω από τον λόγο της Βίβλου, του Ευαγγελίου, του Κορανίου, υψώνεται η κλαγγή των όπλων, η σάλπιγγα της Αποκάλυψης, ο ρόγχος του θανάτου.

 Όλοι οι δρόμοι έχουν σταματήσει τώρα στη Γάζα, οι δρόμοι, του ανθρωπισμού, της ειρήνης, των αξιών της ζωής. Στη Γάζα δολοφονείται τώρα η ίδια η ζωή, πεθαίνει η ίδια η ανθρωπότητα, καταστρέφεται ο ίδιος ο πολιτισμός. Όσο διαβάζετε αυτές τις γραμμές ένα ακόμη παιδί σκοτώνεται στη Γάζα, ένας ακόμη θάνατος σηματοδοτεί τον δικό μας θάνατο, ένας ακόμη νεκρός προστίθεται στον μακρύ κατάλογο του θανάτου. Για  αυτό σταματήστε τώρα τον πόλεμο, την καταστροφή, τον θάνατο. Μην αφήσετε να πεθάνουν όλα στη Γάζα, ο άνθρωπος, η ζωή, το πνεύμα. Αντισταθείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου